Budžet za narednu godinu 14.887.000 KM

0

Skupština grada Istočno Sarajevo usvojila je danas budžet za narednu godinu od 14.887.000 KM.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je novinarima nakon sjednice da će budžet, u okviru kojeg je i kredit od oko 5.300.000 KM, u suštini ostati na nivou ovogodišnjeg od oko 9.000.000 KM.

Budžet čine poreski prihodi od 6.102.000 KM, neporeski prihodi od 2.461.000 KM, grantovi od 68.000 KM, transferi između i unutar jedinica vlasti od 24.000 KM, primici za nefinansijsku imovinu od 170.000 KM, primici od finansijske imovine od 740.000 KM, primici od zaduživanja 5.286.500 KM i ostali primici u iznosu 35.000 KM.

Vuković je istakao da je budžetom predviđeno 70.000 KM za pomoć zdravstvenim ustanovama, što je za 20.000 KM više u odnosu na ovu godinu.

On je naglasio da se Skupština obavezala zaključkom da će u toku naredne godine intervenisati sa 10.000 KM za druge potrebe koje iskaže Bolnica “Srbija” radi smanjivanja nagomilanih problema u toj zdravstvenoj ustanovi, koji, kako je naveo, mogu biti riješeni samo sistemskim mjerama.

“Naš budžet je uvijek realan i kada ga planiramo, a i trošimo koliko imamo. To zovemo finansijskom disciplinom i nadam se da ćemo i narednu godinu završiti pozitivno”, istakao je Vuković.

On je naglasio da će u 2019. godini biti realizovano oko 20 projekata na području svih šest opština u sastavu grada, za šta je novac obezbijeđen dijelom kredita u iznosu od oko 3,3 miliona KM.

Vuković je ovu godinu u Istočnom Sarajevu ocijenio kao veoma uspješnu, u kojoj je grad pokazao i finansijsku i političku stabilnost i u kojoj su realizovani mnogi projekti.

Predsjednik Skupštine grada Miroslav Lučić izrazio je nadu da će 2019. godina biti još uspješnija, jer je budžet isplaniran tako da budu pokrivene sve oblasti života u Istočnom Sarajevu.

Lučić je naveo da će grad pomoći udruženim opštinama da lakše realizuju infrastrukturne projekte, a da pomaže i Univerzitet u Istočnom Sarajevu i studente.

On je izrazio nadu da će Senat Univerziteta u narednom periodu izabrati rektora koji će, kako je naveo, konačno biti iz Istočnog Sarajeva.

Odbornik SNSD-a Damjan Škipina rekao je da su odbornici ove stranke bili uzdržani prilikom glasanja o budžetu grada jer je Skupština djelimično usvojila njihov amandman na budžet o finansijskoj pomoći Bolnici “Srbija”.

Odbornik SDS-a Goran Šehovac pozdravio je odluku o usvajanju budžeta, navodeći da je za proteklih 10 godina grad Istočno Sarajevo za Bolnicu “Srbija” izdvojio oko 800.000 KM.

Skupština grada je na današnjoj sjednici usvojila Program rada Skupštine i Gradske uprave za narednu godinu i donijela Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama i odluku o odborničkoj naknadi i naknadi članovima radnih tijela.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments