Budžet za 2019. godinu ostvaren sa 99,59 odsto

0

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo usvojili su danas odluku o izvršenju budžeta grada za 2019. godinu, koji je ostvaren u iznosu od 15.092.948 KM, što je 99,59 odsto od planiranih 15.155.000 KM.

Ukupni budžetski rashodi i izdaci realizovani su u iznosu od 14.019.177 KM ili 92,51 odsto u odnosu na planirane.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je novinarima da je zadovoljan što je Skupština grada nakon duže pauze zbog virusa korona danas održala sjednicu.

Vuković je istakao da su gradske vlasti i proteklu godinu završile sa uspjehom i suficitom od oko 60.000 KM, te da su još jednom pokazale sposobnost da pravilno planiraju i troše sredstva.

„Ovo je pokazatelj uspješnog rukovođenja i realnog upravljanja onim što imate“, rekao je Vuković i podsjetio da od 2017. godine grad ostvaruje suficit u budžetu.

On je naglasio da je zadovoljan što je usvojen izvještaj o radu gradonačelnika i Gradske uprave za 2019. godinu sa 18 glasova „za“ i 10 „protiv“, ističući da je prošla godina obilježena mnogobrojnim projektima i događajima, među kojima je najznačajniji Olimpijske igre mladih /EJOF/, koje su na poseban način promovisale grad Istočno Sarajevo.

Vuković je rekao da je na današnjoj sjednici donesena i važna odluka o otkupu devet stanova u vlasništvu grada, pojasnivši da će putem Zakona o privatizaciji biti obezbijeđeno da ove stanove uknjiže porodice iz boračke populacije, a da ne moraju ništa platiti gradu.

On je podsjetio da je grad vlasnik 22 stana na području Istočnog Sarajeva i na narednim sjednicama će odlučiti kako da i ostalih 13 stanova uknjiže porodice iz socijalno ugroženih kategorija koje se nalaze u njima.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva je istakao da su odbornici danas usvojili i izvještaje o radu i finansijskom poslovanju preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad za 2019. godinu i plan poslovanja za 2020.

Prema njegovim riječima, i ova preduzeća i ustanove su proteklu godinu završile uspješno.

On je pohvalio rad Turističke organizacije „Jahorina“, Razvojne agencije i Agrarnog fonda grada Istočno Sarajevo, kao i Gradskog radija.

Odbornik SNSD-a Dejan Šešelj istakao je da su odbornici te stranke glasali protiv ovih odluka jer ima dosta nejasnoća.

Šešelj je rekao da su odbornici SNSD-a najviše zamjerili u radu gradonačelnika što institucije koje je osnovao, kao što su Razvojna agencija, Agrarni fond i Turistička organizacija „Jahorina“, u svom radu nisu dale željene efekte.

On je dodao da grad Razvojnu agenciju finansira sa oko 250.000 KM, a ona je u prošloj godini uspjela da prikupi samo oko 30.000 KM.

„Smatramo da se uz podršku grada i u saradnji sa privrednicima mogu postići bolji rezultati“, rekao je Šešelj i dodao da u Razvojnoj agenciji treba da rade ljudi sa većim znanjem.

Kada je riječ o Agrarnom fondu koji je osnovan prije godinu dana, Šešelj je istakao da se ne vidi snaga razvoja već sistem „uhljebljenja“.

Šešelj je iznio primjedbu i na rad Gradskog radija i televizije, gdje, prema njegovim riječima, uređivačka politika ide samo u jednom pravcu i „potrebno je u narednom periodu da sve opštine daju svoje sugestije kako bi se uređivačka politika poboljšala, jer je to medij svih građana Istočnog Sarajeva“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare