Budžet Srpske oštećen za 4,4 miliona KM

0

BANJALUKA – Poreska uprava Republike Srpske je u prvoj polovini ove godine nadležnim tužilaštvima dostavila 16 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog sumnje da su činjenjem krivičnih djela oštetili budžet Srpske za oko 4,4 miliona KM, saopšteno je iz ove uprave.

Direktor Poreske uprave Srpske Goran Maričić rekao je da su u tom periodu inspektori izvještaje podnosili zbog utaje poreza i doprinosa, ali i zloupotrebe ovlaštenja u privredi, te nepravilnog izdvajanja sredstava i povrede obaveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

„Od ukupnog broja podnesenih izvještaja, tri su podnijeta Republičkom javnom tužilaštvu – Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije i najtežih oblika privrednog kriminaliteta, sedam Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, te dva izvještaja Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor i po jedan okružnim javnim tužilaštvima Bijeljina, Prijedor, Doboj i Trebinje“, naveo je Maričić.

Prema njegovim riječima, najviše izvještaja nadležnim tužilaštvima u tom periodu, njih 12, podneseno je zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, odnosno zbog sumnje da su poreski obveznici utajili poreze i doprinose u ukupnom iznosu od 3.658.670 KM.

„Nadležnim tužilaštvima podnesena su i dva izvještaja protiv poreskih obveznika zbog sumnje u postojanje krivičnog djela povreda obaveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, čime je budžet oštećen za 122.069 KM“, rekao je Maričić.

On je naveo da su inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove podnijeli i po jedan izvještaj nadležnim tužilaštvima zbog sumnje u postojanje krivičnih djela nepravilno izdvajanje sredstava pravnog lica i zloupotreba ovlaštenja u privredi, čime je budžet Srpske oštećen za 235.510 KM, odnosno 372.340 KM.

Maričić je napomenuo da se poređenjem ovih podataka sa istim periodom prošle godine može zaključiti da je rad istražilaca Poreske uprave Srpske iz Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove u ovoj godini bio intenzivniji, jer je nadležnim tužilaštvima podneseno više izvještaja, a samim tim je razotkrivena i veća šteta po budžet Republike Srpske.

„U prvoj polovini prošle godine nadležnim tužilaštvima dostavljeno je 13 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog osnova sumnje da su činjenjem krivičnih djela oštetila budžet Srpske u iznosu od 3,2 miliona KM, što je za tri izvještaja, odnosno 1,2 miliona KM manje štete po budžet nego u istom periodu ove godine“, naveo je Maričić.

On je najavio da će inspektori Uprave i u narednom periodu, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, nastaviti intenzivan rad na razotkrivanju krivičnih djela iz oblasti poreza, a čijim činjenjem se nanosi šteta budžetu Republike Srpske.

U saopštenju je navedeno da su službenici Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove u prvoj polovini ove godine, osim podnesenih 16 izvještaja nadležnim tužilaštvima, radili i brojne druge poslove i zadatke iz svoje nadležnosti.

Službenici su, između ostalog, sproveli brojne radnje po zahtjevima sudova i tužilaštava, uzeli više od 100 izjava, izvršili 30 provjera poslovanja i 24 analize poslovanja preduzeća, dok je rađeno i na međunarodnoj razmjeni informacija, kao i na razmjeni informacija sa institucijama Republike Srpske i BiH.

Iz Poreske uprave su naveli da je izvršeno i 18 informativnih kontrola i drugih radnji iz djelokruga rada ovog odjeljenja, koje je u okviru Sektora za kontrolu, istrage i obavještajne poslove Poreske uprave Srpske.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Poreska uprava RS)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare