Budžet rebalansom uvećan za 1.500.000 KM

0

ISTOČNO SARAJEVO – Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo usvojila je danas rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od oko 7.900.000 KM, što je za oko 1.500.000 više u odnosu na plan.
Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić rekao je da je budžet uvećan zbog povećanja sredstava od naplate rente i uređenja zemljišta, jer je gradnja na području opštine intenzivna. On je istakao da će dio ovih sredstava biti uložen u kapitalne projekte.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Nacrt budžeta za 2016. godinu u iznosu od 6.700.000 KM koji sada ide u javnu raspravu, a do 15. decembra trebalo bi da bude usvojen prijedlog budžeta.

Ćosić je naglasio da je u budžetu za narednu godinu planirano oko milion KM za kapitalne investicije.

On je dodao da je Nacrtom budžeta za narednu godinu planirano više izdvajanja za podršku subvencijama u privredi i poljoprivredi, te 150.000 KM za zapošljavanje.

„Nadam se da ćemo uspješno završiti ovu budžetsku godinu i da ćemo se riješiti naslijeđenog deficita iz prethodnih godina“, naveo je Ćosić.

Skupština je usvojila i Plan otklanjanja nepravilnosti utvrđenih revizorskim izvještajem.

Ćosić je rekao da je opština dobila negativno revizorsko mišljenje u finansijskom dijelu, a u dijelu koji se odnosi na poslovanje dobila je mišljenje sa rezervom.

„Negativno mišljenje u finansijskom dijelu odnosi se na pogrešne primjene računovodstvenih standarda i planom smo definisali na koji način ćemo otkloniti te nepravilnosti“, pojasnio je on.

Prema njegovim riječima, mišljenje sa rezervom na procesni dio, odnosno samo poslovanje odnosi se na dodjelu subvencija, pravilnik o radu i sistematizaciji u Kulturnom centru, na dodjelu sredstva za sport.

„Mislim da primjedbe opozicije nisu na mjestu jer od 2012. godine kontinuirano imamo problem sa prilivom sredstava, što se odrazilo i na revizorski izvještaj“, istakao je Ćosić.

Odbornik SDS-a Slavko Tošović rekao je da je negativan revizorski izvještaj ukazao na sve ono na šta je opozicija ukazivala u prethodnom periodu, a to je kršenje odluka, nenamjensko trošenje sredstava, nepoštivanja Zakona o javnim nabavkama, nepoštovanje skupštinskih odluka, pogrešna podjela sredstava za podršku poljoprivredi.

„Već tri godine ukazujemo na probleme u opštini Istočno Novo Sarajevo“, istakao je i on i dodao da je rebalans budžeta za ovu godinu „naduvan“ i da izvršenje budžeta neće preći 5.000.000 KM.

Odbornik SDS-a Nebojša Popić rekao je da je Opštinski odbor ove stranke nezavodoljan radom opštinske uprave zbog negativnog revizorskog izvještaja za 2014. godinu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare