Budžet realno planiran, likvidnost na dnevnom nivou!

0
Budžet realno planiran, likvidnost na dnevnom nivou!

KALINOVIK – Skupština opštine Kalinivik usvojila je budžet za 2018. godinu u iznosu od 2.255.800 KM izvornih prihoda i 250.000 KM kreditnog zaduženja. Načelnik opštine Kalinovik Mileva Komlenović navodi za Srnu da je budžet planiran „na restriktivan i realan način“.

„Tokom ove godine budžetske stavke ličnih primanja i naknade nismo povećavali, sve vrijeme održavali smo likvidnost na dnevnom nivou, penzije su redovno isplaćivane, kao i stipendije i ostale prinadležnosti i naknade“, napominje Komlenovićeva.

Ona potsjeća da je opština Kalinovik usvojila i rebalans budžeta za 2017. godinu u iznosu od 2.757.096 KM.

„Imali smo za ovu godinu plan za kreditno zaduženje od 250.000 KM za izgradnju spomenika poginulim borcima, ali ćemo to zaduženje i projekat realizovati u narednoj godini“, pojašnjava ona.

Glavni projekti su najvećim dijelom realizovani, a manji dio /poput rekonstrukcije ulica – što je usporeno zbog vremenskih neprilika/ je u toku i biće okončan naredne godine.

Dom za starija lica, kao jedan od naših najznačajnijih projekata, otvoren je 1. decembra, i posjeduje licencu od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

I ovoj godini, zajedno sa USAID-om, opština je realizovla izuzetno značajan projekat namijenjen marginalizovanim grupama, odnosno ženama koje žive u ruralnom području.

Za narednu godinu planirana je izgradnja centralnog spomen-obilježja i trga u centru grada, a biće nastavljen rad i na Regulacionom planu Zelengore, kao i aktivnostima u vezi sa razvojem i poboljšanjem infrastrukture.

„Jedan od ciljeva svakako su i podsticaj za zapošljavanje za šta smo izdvojili 60.000 KM.

Podsticaj za poljoprivredu planiran je u iznosu većem od 80.000 KM, a za projekt unapređenja stočarske proizvodnje putem kreditnih sredstava Investiciono-razvojne banke Republike Srpske i vlastitih sredstava obezbijedili smo 145.000 KM“, napominje Komlenovićeva.

Teritorija opštine Kalinovik prostire se na površini od 681,11 kilometara kvadratnih na kojoj živi oko 2.240 stanovnika, od čega polovinu ukupnog broja čini seosko stanovništvo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare