Brži, efikasniji i ekonomičniji način prijave novorođenčeta

0

Informacioni sistem elektronske prijave novorođenčeta u Republici Srpskoj „eBeba“ od velikog je značaja za buduće roditelje jer će im omogućiti da na brži, lakši i ekonomičniji način dođu do prvih dokumenata za svoju bebu.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite naglašavaju da su podržali sve dosadašnje aktivnosti u vezi sa realizacijom projekta „eBeba“, te da su i kroz pilot testiranja u Bolnici „Sveti apostol Luka“ u Doboju pružili podršku ovoj zdravstvenoj ustanovi i zdravstvenim radnicima koji rade na ovom projektu.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i u narednom periodu pružiće svu potrebnu podršku projektu „eBeba“, a prije svega obavezati direktore zdravstvenih ustanova koje imaju registrovana porodilišta da obezbijede sve preduslove kako bi ovaj sistem bio realizovan što bolje i da bi građani bili zadovoljni novim načinom na koji mogu da dođu do prvih dokumenata za svoju bebu.

Prema preporuci Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, prva zdravstvena ustanova za primjenu informacionog sistema „eBeba“ biće Bolnica „Sveti apostol Luka“ u Doboju, kako bi se steklo neophodno iskustvo i dobra praksa, prije implementacije sistema i u drugim bolnicama.

Promocija informacionog sistema „eBeba“ u ovoj zdravstvenoj ustanovi biće održana u srijedu, 23. juna, a puštanje sistema u produkcioni rad u svim bolnicama u Republici Srpskoj očekuje se do 31. avgusta.

Projekat „eBeba“omogućiće roditeljima da sve procedure od rođenja djeteta i upisa u matičnu knjigu rođenih do upisa u zdravstveno osiguranje završe na brži, efikasniji i ekonomičniji način.

Prednost sistema „eBeba“ je i u tome što će roditeljima uštediti i vrijeme i novac prilikom prijave novorođenčeta, jer će izbjeći ogromnu papirologiju i nepotrebni obilazak šaltera što je do sada bila praksa.

Za realizaciju ovog projekta izdvojeno je 683.760 KM bez PDV, odnosno 800.000 KM sa PDV, a Infromacioni sistem „eBeba“ je u vlasništvu Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare