Brojne posjete pećini Orlovača – preko zime bez turista

1

Stručni saradnik za kulturno-istorijska i prirodna dobra opštine Pale Mladen Samardžić ističe da su brojne turističke posjete pećini Orlovača, koje su počele prije sedam mjeseci, završene radi zaštite faune u zimskom periodu.

U slučaju dogovorenih posjeta zimi, posjetioci se moraju strogo pridržavati pravila koja odredi vodička služba.

Svečanost zatvaranja Orlovače za posjete tokom zime biće održana sutra.

Samardžić navodi za Srnu da su na ideju o zatvaranju sezone došli članovi Speleološko-ekološkog udruženja „Orlovača“ i napominje da će članovi Udruženja posjetiocima održati desetominutna predavanja.

„Pećina se zimi ne posjećuje zbog faune i slijepih miševa koji su tu nastanjeni. Oni su za to vrijeme u hibernaciji, tjelesna temperatura im pada na nekoliko stepeni iznad nule, što ih čini vrlo osjetljivim. Bilo kakvo uznemiravanje dovelo bi do kolapsa i ne bi mogli da prežive“, precizira Samardžić.

Orlovača je sada stanište 25 slijepih miševa.

Pećinu, koja se nalazi kod Sumbolovca, na putu prema Mokrom, i spada u najljepše u BiH, posjetio je veliki broj djece školskog uzrasta, te stanovnici Sarajeva, kao i turisti iz Rusije, Poljske, Mađarske, NJemačke i Austrije.

Samardžić naglašava da je pokrenuo inicijativu za dodatne sadržaje koji uključuju feratu, viseći most, zip-lajn i suvenirnicu.

„U planu je i Vidikovac sa brda Orlovače, koji bi trebalo da bude završen do početka sezone naredne godine, a radiće ga članovi Speleološkog udruženja. Razmatramo i pravljenje vještačke stijene u dvorani `Peki`“, napominje Samardžić.

Orlovača je udaljena od Pala deset, a od Sarajeva 15 kilometara. Sa svojim stalaktitima, stalagmitima i haktitima, rijetkim ukrasima oblikovanim hemijskim i mehaničkim djelovanjem vode, spada u najljepše u BiH.

Ova pećina je izvanredan speleološki objekat u kojem je prije 16.000 godina živio pećinski medvjed, daleki predak mrkog. Kosti pećinskog medvjeda pronađene su 400 metara od ulaza u Orlovaču.

Orlovača je i stanište najugroženije grupe sisara u Evropi – slijepog miša.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Hoce li se iko smilovati i konacno asfaltirati put do pecine..ono je ruglo za turiste koji dodju.