Britanski Telegraf uvrstio Jahorinu u najbolja skijališta Istočne Evrope

0

Britanski Telegraf od 4. novembra u tekstu „Najbolji ski centri Istočne Evrope“ uvrstio je Jahorinu među deset najboljih. Ističući kako centri u Istočnoj Evropi nude za početnike i freeridere, dobro uređenje staze, izazovan teren, dobru školu skijanja i pristupačne cijene.


Za Jahorinu se ističe da je najveće skijalište u Bosni i Hercegovini, da se nalazi
40 minuta od aerodroma i da su na njoj na Olimpijadi 1984. godine održane trke alpskog skijanaj za žene.

„Postavljeni su novi, brzi ski liftovi, a planirana je i izgradnja gondole. Postojala je nada da će gondola povezati Pale ove sezone, kao i da će se otvoriti 6 kilometarski spust i pojačano osnježavanje. Projekat je međutim odgođen zbog nedostatka sredstava. Mještani vjeruju da će gondola transformisati Jahorinu u internacionalna odredišta i povratiti je iz tragičnog perioda poslije olimpijade.


Tokom četverogodišnje opsade Sarajeva, Jahorina je bilo mjesto bosanskih Srba, pa je područje oko planine minirano. Staze su već odavno čiste, ali neotkrivene bombe daju dozu opasnosti od odlaska van staze. Crvena lobanja sa ukrštenim kostima je znak na rubu skijališta koji obilježava opasnost od lavina.

Većina padina je dobra za početnike i napredne skijaše, a šumoviti predjeli pružaju zaštitu tokom loših vremenskih uslova. Srijedom, četvrtkom i petkom je obezbijeđeno noćno skijanje na stazi Poljice dužine 1.7 km od 6.00 popodne do 9.00 h uveče.

Telegraf ističe i da Bugarsko skijalište Bansko u Itočnoj Europi nudi najviše po najnižim cijenama, za šta su se složili na TripAdvisoru u studiji uporednih troškova od 42 izabrana centra, kao i da je Kopaonik najbolje mjesto za početnike.

Pored Jahorine tu su se našli su se Poiana Brasov (Rumunija), Pamporovo (Bugarska), Risa Khutor (Rusija), Mariborsko Pohorje (Slovenija), Popova Sapka (Makedonija), Kranjska Gora (Slovenija), Kopaonik (Srbija), Bansko (Bugarska) i Jasna (Slovačka).

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare