Briga za drevne svjedoke vremena

0

ROGATICA – Da bi zaštitili od propadanja drevne svjedoke prošlosti, radnici preduzeća za geodetske poslove “Geo Astor” iz Banjaluke snimili su 212 stećaka u Boraku, nedaleko od sela Burati u rogatičkoj opštini, što je prvi korak u njihovoj pripremi za sanaciju i predstavljanje javnosti.

U Rogatici se smatra da je ovo početak veće brige o stećcima kao nacionalnom blagu u nekropoli Borak, koja je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglašena nacionalnim spomenikom.

– Naš zadatak je da snimanjem utvrdimo tačan broj, oblik i položaj svakog stećka – rekao je vođa stručnjaka “Geo Astora” i diplomirani inženjer geodezije Bojan Petković.

Direktor Turističke organizacije opštine Rogatica Nebojša Golić ističe da je uz već registrovanih 212, otkriveno i nekoliko novih stećaka koji su bili prekriveni zemljom i lišćem na uzvišenju Borak sa 1.040 metara nadmorske visine.

– I stari i novootkriveni stećci leže u pravcu istok – zapad, a samo manji broj sjever – jug. Među njima dominira stećak u vidu visokog sanduka sa postoljem, dug 255, širok 135 i visok 128 centimetara. Zanimljivo je da ovaj stećak, iako najveći u nekropoli, nije ničim ukrašen, nasuprot nekim koji su znatno manji a imaju svoju ornamentiku – rekao je Golić.

Na području Rogatice još 1971. godine registrovano je 87 lokaliteta sa ukupno 2.628 stećaka i ovaj kraj je treći u BiH, poslije Nevesinja i Konjica, po broju ovih srednjovjekovnih spomenika. Uz Borak, tu su još nekropole u Behećima sa 178, Živaljevići sa 171, Stara Gora sa 142, Izborine u Pijevčićima sa 121, Stari Brod sa 105 stećaka…

– Zato bi nadležni sa područja Rogatice trebali uskoro da se obrate Komisiji za nacionalne spomenike BiH sa molbom da u red “nacionalni” uđu ovi i neki drugi spomenici iz burne prošlosti ovog kraja – istakao je Golić.

Ornamentika

Iako su stari više vijekova, stećci imaju veoma zanimljivu ornamentiku.

– Zanimljiv je i jedan sanduk koji je djelimično potonuo u zemlju, ali se na bočnoj vidljivoj strani cijelom dužinom nalazi plastičan prikaz ruke koja drži mač. Tu je i sljemenjak sa postoljem na čijoj južnoj strani je prikaz lova na medvjeda. Na njegovom kraju su dvije živopisne jabuke, a tu je i scena lova – pješak sa kopljem i pas kao obavezni pratilac čovjeka – kaže Nebojša Golić.

(www.palelive.com / Glas Srpske)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare