Briga o maloljetnoj djeci čiji je otac preminuo od virusa korona

0

Opština Pale i ovdašnji Centar za socijalni rad preduzeli su aktivnosti kako bi pomogli maloljetnim bratu i sestri, S.K. i K.K, čiji je otac, sa kojim su živjeli u domaćinstvu, nedavno preminuo usljed infekcije virusom korona, saopšteno je iz Javne ustanove Centar za socijalni rad.

Iz ove ustanove navode da su od prošlog petka, kada je Centar dobio informaciju o smrti njihovog oca, odmah bili na terenu i, s obzirom na to da je bio vikend, izvršili nabavku osnovnih namirnica, te koordinisali aktivnosti sa Domom zdravlja Pale na uzimanju uzoraka i od djece, zbog otklanjanja sumnji moguće infekcije.

„U saradnji sa donatorskom organizacijom „Vorld vižn“, za K.K, koja je prvi razred srednje škole, obezbijeđen je i dostavljen tablet uređaj, kako bi mogla da prati nastavu po onlajn sistemu, jer su i ona i njen brat zbog okolnosti u vezi sa smrću oca, trenutno u preporučenoj izolaciji“, ističe se u saopštenju.

„Centar za socijalni rad je, kako je to definisano zakonskim propisima, odredila staratelja za posebne slučajeve koji vodi brigu o njima, a trenutno je u toku i procedura otvaranja namjenskog računa na koji će biti uplaćivana sredstva na ime pomoći koju je, u prvom redu, najavila opština Pale, odnosno načelnik Boško Jugović“, navodi se u saopštenju.

Iz ove ustanove naglašavaju da je opština Pale na sebe preuzela obavezu da prije zime obezbijedi osnovne uslove za život maloljetnih brata i sestre, od nabavke ogreva, pa do sanacije oštećenih instalacija.

Centar za socijalni rad Pale nastaviće da provodi sve zakonom definisane procedure i ubrzo će biti određen redoslijed koraka s ciljem preduzimanja mjera zaštite djece u ovakvim situacijama.

Ova ustanova apeluje na pojedine medije da pažljivo izvještavaju javnost o cijelom slučaju, koji je osjetljiv, da imaju u vidu da je potrebno, koliko je moguće, zaštiti identitet malodobne djece, te da imaju na umu da je riječ o maloljetnicima koji su se suočili sa porodičnom tragedijom i boli, koju svi moraju da razumiju i poštuju.

„Osjećamo obavezu da, kao ustanova koja vodi brigu o socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva, apelujemo na sve neodgovorne pojedince i neformalne grupe koje djeluju putem društvenih mreža da ne zloupotrebljavaju cijelu vou situaciju i porodičnu tragediju dvoje maloljetnih lica, te, shodno aktuelnom periodu, da je ne prebaciju na politički teren“, ističe se u saopštenju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare