Bratunac: Prošla opasnost – štete ogromne

0

BRATUNAC – Opasnost od poplava u bratunačkoj opštini je prošla, vode su se povukle i ostali su mulj, drveće i otpad koje je voda nanijela na poplavljena područja, potvrđeno je Srni u Štabu Civilne zaštite ove opštine.


Vanredna situacija je i dalje i danas se radi na primarnoj sanaciji posljedica od poplava, odnosno čišćenju puteva, te mulja i otpada iz kuća i dvorišta.

Mjesna zajednica Kravica i još neka sela su bez struje i vode i radi se na otklanjanju kvarova, a voda se dovozi u cisternama.

Načelnik ove opštine Nedeljko Mlađenović rekao je da su poplave nanijele ogromne štete na infrastrukturi, brojnim kućama i pomoćnim objektima, dok je više od polovine poljoprivrednih usjeva uništeno.

On je istakao da je stanovnicima područja koja su bila poplavljena potrebna pomoć u hrani.

Na bratunačkom području bilo je poplavljeno oko 2.000 kuća, evakuisano 153 stanovnika koji su se vratili kućama nakon povlačenja vode. Uništena su dva, a oštećeno je više stambenih i posebno ekonomskih i pomoćnih objekata.

Pojavilo se oko 100 klizišta u svim dijelovima opštine koja su, prema riječima Mlađenovića, oštetila sve puteve, ugrozila više od 20 kuća, a uništeno je i jedno pravoslavno groblje kod Kravice.

Bratunački vodovod je u funkciji i voda je ispravna za piće, a telefonski i internet saobraćaj nesmetano se odvijaju.

Nakon dvodnevnog prekida sinoć je uspostavljen saobraćaj do Zvornika, što je posebno značajno zbog pacijenata koji koriste dijalizu u zvorničkoj bolnici.

Uspostavljen je i saobraćaj regionalnim putem Bratunac-Skelani koji je usljed pojave klizišta bio prekinut na dva mjesta.

Rijeka Drina nije se prethodnih dana izlivala iz korita i prijetila poplavama, a njen vodostaj se smanjio i protok na Hidroelektrani „Bajina Bašta“ danas je 1.300 metara kubnih u sekundi.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Bratunac 15.05.2014)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments