Božićna bogosluženja u manastiru u Knežini

0
Božićna bogosluženja u manastiru u Knežini

SOKOLAC – Večernjim bogosluženjem na Badnji dan, te osveštanjem i paljenjem badnjaka u porti Manastira Presvete Bogorodice u Knežini kod Sokoca počeće obilježavanje najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića.

Nastojatelj ovog hrama jeromonah Vladimir rekao je Srni da večernje bogosluženje počinje u 18.00 časova, a sveta božićna liturgija u Manastiru Presvete Bogorodice počinje u ponoć – u prvim časovima praznovanja dana rođenja Spasitelja svijeta.

U ponedjeljak, 8. januara – drugog dana Božića sveta liturgija posvećna Saboru Presvete Bogorodice počinje u 9.00 časova, a u utorak, 9. januara od 9.00 časova biće služena sveta liturgija u znak sjećanja na Svetog prvomučenika Stefana.

Iz uprave Manastira Presvete Bogorodice u Knežini pozivaju vjernike da prisustvuju bogosluženjima o Božiću i božićnim praznicima.

Manastir u Knežini posvećen je Presvetoj Bogorodici, a manastirska crkva nosi naziv Hram Svetih ravnoapostola cara Konstantina i carice Jelene.

Prema predanju, prvi manastir je sagrađen 1371. godine, o čemu svjedoče i temelji hrama.

U ratnim dešavanjima na ovom području, više puta je rušen i iznova građen, a sadašnja crkva je sagrađena 1962. godine na temeljima drvene.

Od 1989. godine hram je proglašen Manastirom Presvete Bogorodice, a prvi monah u manastir u Knežini došao je 2014. godine. Hram u Knežini pripada Zvorničko-tuzlanskoj eparhiji.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare