Bošnjačka djeca bojkotuju nastavu i u Križevićima

0

ZVORNIK – Bošnjačka djeca bojkotuju od danas nastavu i u područnoj školi Križevići, koja se nalazi u sastavu Osnovne škole „Desanka Maksimović“ iz Čelopeka kod Zvornika, tražeći da nastavu pohađaju na „bosanskom“ jeziku.
Učenici bošnjačke nacionalnosti zajedno sa roditeljima školsko zvono dočekali su u dvorištu škole.

Odlučili su da 130 učenika bošnjačke nacionalnosti iz škole u Križevićima ne pohađa nastavu sve dok se ne postigne dogovor oko uvođenja „bosanskog“ jezika u školu.

Predstavnik savjeta roditelja u ovoj školi Mensur Selimović rekao je novinarima da se nada da će se što prije iznaći rješenje i da će bojkot nastave trajati što kraće.

„Mora se riješiti pitanje naziva maternjeg jezika Bošnjaka u školi i dok se to ne učini, djeca neće pohađati nastavu u Križevićima“, rekao je on.

Odbornik u Skupštini opštine Zvornik Ilijaz Miralemović rekao je da je bojkot nastave bošnjačke djece u Križevićima prvi korak, dodavši da će najvjerovatnije u narednom periodu u svim školama u Republici Srpskoj, gdje bošnjačka djeca pohađaju nastavu, doći do bojkota sve dok ovaj problem ne bude riješen.

Direktor škole „Desanka Maksimović“ Sanja Tanacković rekla je novinarima da je 130 bošnjačke djece danas odbilo da pohađa nastavu dok se u školi ne bude izučavao bosanski jezik.

Ističući da će o svemu obavijestiti Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Tanackovićeva je rekla da će se u školi odvijati nastava u skladu sa instrukcijama koje dobije od resornog ministarstva.

Osim škole u Križevićima, u ostalim područnim školama „Desanka Maksimović“ za sada nema bojkota nastave.

Bošnjačka djeca bojkotuju nastavu i u područnim školama Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Zvornika, u Liplju, Snagovu, Donjoj Kamenici, Kula Gradu i Diviču.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare