Borojević: Najveća količina padavina 18. i 19. januara

0
Arhivska fotografija

BANJALUKA – Najveća količina padavina u Republici Srpskoj naredne sedmice očekuje se u srijedu i četvrtak, 18. i 19. januara, a najviše litara kiše po kvadratnom metru pašće u Hercegovini, gornjem slivu rijeke Drine i u zapadnoj Krajini, rekao je Srnu direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Darko Borojević.

On kaže da je pažnja posebno usmjerena na gornji dio sliva rijeke Drine, Hercegovinu, gornji sliv Une i Sane, te na sliv Pive i Tare u Crnoj Gori, gdje očekivane velike količine padavina mogu izazvati porast vodostaja rijeka.

Borojević ističe da je teško prognozirati količinu padavina koja će pasti u određenom geografskom području zbog promjenljivih vremenskih prilika, ali da se očekuje da će u četvrtak, 19. januara i petak, 20. januara kiša preći u snijeg.

„Hercegovina može da apsorbuje veću količinu padavina nego Sarajevsko-romanijska regija ili Krajina, ali to stvara opasnost pojave bujičnih poplava. Područje u Crnoj Gori u kome se predviđa količina od 400 litara kiše po metru kvadratnom je najkišnije u Evropi, ali ne bi bilo dobro ako se to prelije na područje Republike Srpske zbog drugačije konfiguracije zemljišta“, istakao je Borojević.

On je dodao da sve službe prate stanje, da će redovno izvještavati javnost i da nema potrebe stvarati paniku.

„Mi smo na vezi sa resornim ministarstvom, Civilnom zaštitom, Javnom ustanovom `Vode Srpske`, i sve službe su na raspolaganju. Vodostaji su za sada u srednje povišenim zonama. Pratimo stanje i ako dođe do porasta i promjene blagovremeno ćemo informisati javnost“, naglasio je Borojević.

On je naveo da se olujni udari vjetra očekuju na cijelom području Republike Srpske i da će u utorak, 17. januara vjerovatno biti proglašen crveni meteoalarm zbog orkanskog udara vjetra.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje da se od 16. do 20. januara očekuju obilne padavine, na jugu i obilnije.

Preduzeće „Vode Srpske“ je tim povodom pozvalo stanovništvo, institucije i privredne subjekte da budu u pripravnosti radi preduzimanja neophodnih mjera zaštite od mogućeg izlivanja vodotoka.

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović rekao je Srni da je upućen dopis svim lokalnim zajednicama da preduzmu neophodne preventivne mjere u vezi sa najavljenim velikim količinama padavina, te da je o svemu upoznat i predsjednik Republike Srspke Milorad Dodik.

(www.palelive.com / Srna / Arhivska Fotografija)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare