Boračke kategorije zadovoljne podrškom lokalne uprave

0
Boračke kategorije zadovoljne podrškom lokalne uprave

SOKOLAC – Za redovan rad opštinske Boračke organizacije Sokolac i dopunska prava porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca u 2017. godini ukupno je isplaćeno više od 113.500 KM i u ovoj organizaciji zadovoljni su podrškom lokalne uprave.

Predsjednik Organizacije Miladin Gašević kaže da je za redovan rad i poslovanje ove organizacije za prošlu godinu bilo planirano 60.000 KM, ali da još nije doznačeno 5.000 KM iz opštinskog budžeta.

„Za dopunska prava porodica poginulih, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca u prošloj godini bilo je planirano 70.000 KM, ali je zbog prenesenih obaveza iz ranijih godina u 2017. godini isplaćeno više od 58.500 KM“, istakao je Gašević.

On je dodao da je za prošlu godinu ostalo neisplaćeno oko 11.400 KM, a za 2015. i 2016. – 13.700 KM, što znači da ukupna neisplaćena sredstva za Boračku organizaciju u protekle tri godine iznose oko 25.200 KM.

Gašević je na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva opštinske Boračke organizacije istakao da su u prošloj godini ukupni prihodi Boračke organizacije opštine Sokolac 143.130 KM.

On je naglasio da su dopunska prava koristila 74 demobilisana borca, 21 porodica poginulih boraca i 27 ratnih vojnih invalida.

Predsjednik Odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić istakao je da je opština Sokolac jedna od rijetkih u Srpskoj koja ima odluku o dopunskim pravima boraca, kojom su planirana značajna sredstva, iako je budžet veoma skroman.

On vjeruje da će zaostali iznosi po osnovu te odluke u ovoj godini biti isplaćeni.

„Ostala davanja su po osnovu plata zaposlenima u Boračkoj organizaciji, tu se kasni kao što je slučaj i kod ostalih budžetskih korisnika i vjerujem da će i to moći da se ispoštuje“, kaže Lalić.

On smatra da u Boračkoj organizaciji mogu biti zadovoljni partnerskim odnosima sa lokalnom upravom u rješavanju niza bitnih pitanja za boračke kategorije i da se sredstva za redovan rad i dopunska prava isplaćuju u skladu sa mogućnošću budžeta.

Predsjednik Odbora ratnih-vojnih invalida, koji djeluje u okviru opštinske Boračke organizacije, Goran Dobrilović rekao je da u ovoj lokalnoj zajednici ima ukupno 199 invalida, da su u toku prošle godine umrla tri, a od završetka rata do sada 53 ratna vojna invalida.

„Iz dopunskih prava i pomoći od Skupštine grada Istočno Sarajevo ratnim vojnim invalidima dodijeljena je pomoć od 13.200 KM, a iz dopunskih sredstava opštine Sokolac 7.400 KM“, pojasnio je Dobrilović.

Predsjednik Odbora porodica poginulih boraca Marko Jovanović kaže da na području Sokoca ima 257 porodica poginulih boraca i da je za razne vidove pomoći ovoj kategoriji lani ukupno isplaćeno ukupno 15.300 KM.

U radu sjednice Predsjedništva Boračke organizacije učestvovali su načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica i predsjednik Skupštine opštine LJubomir Erić.

Godišnja skupština Boračke organizacije opštine Sokolac zakazana je za 8. mart.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments