Bolnici Kasindo potrebna tri nova inkubatora

0

ISTOČNO SARAJEVO – U bolnici u Kasindolu trenutno su potrebna tri nova inkubatora, jedan transportni i dva koja bi mogla da se vežu za respiratore.
“Potrebna su nam dva nova inkubatora koja bi mogla da se vežu za respiratore koje već imamo i jedan transportni inkubator, koji služi za prevoz pacijenata u neke druge zdravstvene ustanove“, pojasnio je Srni direktor bolnice Siniša Zubić.

On je naveo da u bolnici trenutno imaju tri inkubatora, koja se nalaze na pedijatrijskom odjeljenju, i jedan inkubator na ginekologiji, odnosno u porodilištu.

“Inkubator u porodilištu i jedan inkubator na pedijatriji stari su više od dvadeset godina i nemaju ovlaživače, koji su neophodni za smještaj beba“, rekao je direktor.

Zubić je pojasnio da u inkubatorima najčešće borave prijevremeno rođene bebe, čija su pluća nedovoljno razvijena.

„Sazrijevanje pluća u inkubatorima pospješuje se dodavanjem određenih lijekova, a vještačka ventilacija vrši disanje, odnosno respiraciju za prijevremeno rođene bebe“, rekao je Zubić.

On je istakao da su prošle godine u bolnici u Kasindolu rođene 502 bebe, od kojih je 12 prijevremeno.

“Prošle godine rođeno je 14 beba manje u odnosu na 2010. godinu. Prirodnih porođaja je bilo 398, a 104 porođaja su obavljena carskim rezom“, naveo je direktor.

Govoreći o vještačkoj oplodnji, on je pojasnio da se taj proces vrši u Banjaluci, a da se u bolnici u Kasindolu pripremaju bračni parovi. “U toku posljednjih šest mjeseci sa naših područja imali smo sedam uspješnih vantjelesnih oplodnji“, izjavio je Zubić.

Kad je riječ o čuvanju matičnih ćelija, on je istakao da bolnica u Kasindolu tokom posljednje tri godine redovno uzima matične ćelije od onih trudnica koje su sklopile ugovor sa kućama koje čuvaju te ćelije.

“Čuvanje matičnih ćelija je standardna procedura i zavisi isključivo od bračnog para koji se odlučuje za takvo nešto. Ljekari i medicinske sestre ginekološko-akušerskog odjeljenja edukovani su za uzimanje uzoraka matičnih ćelija“, naveo je direktor.

Prema njegovim riječima, proces čuvanja matičnih ćelija sigurno će u budućnosti dati dobre rezultate i mnogim ljudima će biti od koristi, ukoliko dođe do problema sa njihovim zdravljem ili zdravljem njihovih najbližih srodnika.

Akcija „Bitka za bebe“, koju u Srbiji vodi Fond „B92“, širi se i na region, a predsjednik Upravnog odbora ovog fonda Veran Matić pozvao je zainteresovane da se uključe u akciju nabavke inkubatora i za porodilišta u Srpskoj.

Srpski biznismen Milan Popović prvi je donirao sredstva za kupovinu dva inkubatora za Klinički centar u Banjaluci.

U akciji „Bitka za bebe“ koju je Fond proveo u Srbiji nabavljeno je više od 200 inkubatora.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare