Bolnica Kasindo dobila aparate

0

Direktor bolnice Kasindo u Istočnom Sarajevu Siniša Zubić potvrdio je da je ova medicinska ustanova dobila od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS nekoliko najsavremenijih aparata ukupne vrijednosti oko 4,5 miliona KM. „Juče smo dobili tri anesteziološka i dva ultrazvučna aparata, te po jedan respirator, rentgen i mamograf. Tokom ljeta, iz programa `Koreja dva` trebalo bi da dobijemo i magnetnu rezonancu. Radi se o potpuno novim aparatima koji će omogućiti znatno bolji i kvalitetniji rad u ovoj bolnici“, rekao je Zubić Srni. On je dodao da je bolnica posjedovala ove aparate koji su zbog dugogodišnje upotrebe dotrajali i često su bili van funkcije. Zubić je istakao da će najnovija oprema, za koju imaju osposobljene kadrove, pružiti više tehničkih mogućnosti i manje uticati na zdravlje ljudi.

„Ova oprema mnogo znači i za stanovništvo i za ljude koji će raditi na ovim aparatima. Nadamo se da će ubuduće nalazi biti kvalitetniji i da će liste čekanja biti smanjene“, istakao je Zubić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Škrbić potvrdio je da je u toku isporuka najsavremenije opreme bolnicama u Srpskoj u vrijednosti od 25 miliona maraka iz projekta “Koreja dva“.

Projektom su obuhvaćeni Klinički centar u Banjaluci, bolnice u Prijedoru, Gradišci, Doboju, Bijeljini, Zvorniku, Kasindolu, Foči, Nevesinju, Trebinju, kao i Zavod “Dr Miroslav Zotović“.

Ovo je drugi kreditni aranžman koji je BiH dobila od Razvojnog fonda Južne Koreje od 50.000.000 dolara, od čega su RS i FBiH dobile po pola.

„S obzirom da smo uspješno realizovali `Koreju jedan`, odobren nam je i ovaj drugi kreditni aranžman po najpovoljnijim mogućim uslovima. Kamata na godišnjem nivou iznosi 1,5 odsto, grejs periode je pet godina, a rok otplate 22 godine“, precizirao je Škrbić.

On je najavio da je u pripremi i projekat “Koreja tri“ zahvaljujući dosadašnjoj realizaciji prve dvije faze programa modernizacije.

(Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare