Bolja saradnja lokalne vlasti i civilnog društva

0
Bolja saradnja lokalne vlasti i civilnog društva

SOKOLAC – Načelnik Sokoca Milovan Bjelica potpisao je danas u Sarajevu ugovor sa predstavnicima EU i UN u BiH o saradnji te opštine u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije /ReLOaD/ za zapadni Balkan koji će u naredne četiri godine biti realizovan u 21 opštini u BiH.

Bjelica, koji je potpisao ugovor sa šefom Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemarkom i rezidentnim predstavnikom Razvojnog programa UN u BiH Sezin Sinanoglu, istakao je da je cilj projekta podrška jedinicama lokalne samouprave u uspostavljanju boljih odnosa lokalnih vlasti i civilnog društva i u transparentnoj raspodjeli budžetskih sredstava namijenjenih za organizacije civilnog društva.

On smatra da će realizacijom Regionalnog programa lokalne demokratije u naredne četiri godine biti rađen projekat u oblasti obrazovanja, te na pripremi infrastrukture za sport s obzirom na to da će Sokolac biti domaćin Međuopštinskih omladinskih sportskih igara /MOSI/ 2019. godine.

Bjelica je izrazio nadu da će u okviru projekta prekogranične saradnje zajedno sa prijateljskom opštinom Arilje opština Sokolac moći da obezbijedi između 250.000 i 300.000 KM za projekat „izgradnja pristupnog puta“ prema sportskom centru.

„Radićemo na rekonstrukciji ograde, osvjetljenju na stadionu, modernizaciji pristupnog puta kroz Ulicu Milana Šarca prema sportskom centru u naselju Bara“, rekao je Bjelica novinarima.

On je naveo da je opština Sokolac na ovom regionalnom projektu radila nekoliko posljednjih godina i našla se među lokalnim zajednicama koje su ispunile uslove, jer ima formiran i organizovan nevladin sektor koji će pomoći lokalna zajednica, ali i fondovi realizacijom ReLOaD-a.

„Ako obezbijedimo 30 odsto sredstva u budžetu za neki od projekata nevladinih organizacija za unapređenje infrastrukture, potrebe mladih ili sportska dešavanja, u okviru ovog regionalnog programa ćemo povući preostali dio potreban za njegovu realizaciju“, rekao je Bjelica.

On je podsjetio da je takva situacija i u vezi sa većinom ostalih projekata i programa koje potpomažu međunarodni faktor, određene institucije, finansijske fondacije i udruženja koja djeluju u BiH.

Bjelica je izrazio zadovoljstvo zbog toga što predstavnici ovih organizacija i fondova uvažavaju rad lokalne uprave na Sokocu, iako radi u veoma teškim uslovima i funkcioniše bez dovoljno novca.

Bjelica je naglasio da, uprkos tome, lokalna uprava uvijek nađe način da riješi ovakve teškoće.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments