Bojić: „Svjedok“ – istorijsko-vrijednosni film o ratnom putu patologa Stankovića

0

ZVORNIK – Režiser Denis Bojić sastao se danas u Zvorniku sa porodicama poginulih boraca sa područja ovog grada sa ciljem priprema za snimanje dokumentarnog filma „Svjedok“ o patologu Zoranu Stankoviću.

Film će zajednički realizovati Radio-televizija Republike Srpske i Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica, s akcentom na biografiju, svjedočenje i arhivsku građu najpoznatijeg srpskog patologa.

Bojić je rekao novinarima da je „Svjedok“ istorijsko-vrijednosni film o ratnom putu patologa Stankovića i njegovom boravku tokom rata u Republici Srpskoj i BiH.

„Patolog Zoran Stanković obdukovao je više od 7.500 tijela tokom svoje profesionalne karijere i ovo je priča koja će u mnogome da osvijetli ono što se dešavalo na ovim prostorima“, rekao je Bojić.

On je dodao da je ovo priča koja će zasigurno da služi ne samo srpskom narodu, nego generalno istoriji uopšte, naglasivši da će film biti izuzetno snažan i nemjerljiv podsjetnik na to da se zločini nikada ne ponove i da generacije koje dolaze znaju šta se sve dešavalo, odnosno da znaju pravu istinu.

Bojić je rekao da su sa ciljem što bolje pripreme filma posjećena skoro sva najveća stratišta srpskog naroda u BiH od Kravice, Skelana, Ratkovića, Osmaka, Milića, Mrkonjić Grada, Zvornika, Šekovića, Broda i ostalih mjesta.

On je istakao da sve porodice izražavaju nemjerljivu zahvalnost patologu Stankoviću, jer je on bio taj koji im je omogućio da dobiju tijela svojih najmilijih, da ih prepoznaju i dostojanstveno sahrane, što je u tim trenucima bio, prije svega, ljudski poduhvat.

„Svaka porodica je doktora Stankovića u tim trenucima osjećala kao najvažnijeg čovjeka u njihovom životu“, rekao je Bojić, smatrajući da je i srpska istorija na istom tragu.

Bojić je izrazio očekivanja da će ovaj ogroman, složen i kompleksan projekat biti produkcijski završen u narednoj godini, nakon čega se očekuje montaža i sve ostalo što film traži.

Predsjednik Gradske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Zvornik Milivoje Marković rekao je da je ova organizacija po saznanju da je u pripremi dokumentarni film posvećen patologu Zoranu Stankoviću bila zadovoljna i da će sve svoje resurse staviti na raspolaganje ekipi filma.

„Veoma dobro znamo šta je sve patolog Stanković uradio ne samo za Zvornik, nego širom Republike Srpske, zbog čega su porodice u to vijeme nestalih, a kasnije pronađenih, veoma zahvalne“, rekao je Marković i dodao da će i zvornička organizacija dati sve od sebe da film bude završen i prikazan javnosti.

Marković je istakao da je za zvorničkom području bilo više stratišta srpskog naroda, navodeći, između ostalih, Glođansko brdo gdje je ubijeno 126 srpskih boraca, od kojih još osmorica nisu pronađena, te Klisa, Kamenica, Pantići, Boškovići i druga mjesta.

Igor Ložnjaković je rekao da je njegov otac nestao na Glođanskom brdu 6. novembra 1992. godine i da, nažalost, još nije pronađen.

„Snimanje filma `Svjedok` je veoma bitan detalj srpske istorije da svjedoči o vremenu borbe za slobodu našeg naroda na ovim prostorima“, rekao je Ložnjaković.

Razgovoru Bojića sa porodicama poginulih boraca prisustvovali su gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika Zvornika Zoran Stevanović i Bojan Ivanović.

(www.palelive.com / Srna)

 

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare