Bogoslovski fakultet važna tačka srpskog identiteta

0

FOČA – Bogoslovski fakultet „Sveti Vasilije Ostroški“ iz Foče bitna je tačka identiteta srpskog naroda, istakao je dekan ove ustanove Darko Đogo na obilježavanju krsne slave Fakulteta.
Đogo je nakon svete liturgije, koja je služena u Crkvi svetih Vasilija Ostroškog i Petra Dabrobosanskog na Velečevu kod Foče, u izjavi novinarima istakao, da su na Fakultetu materijalni uslovi neuporedivo bolji, od prošle godine, kada je ova ustanova dobila svoju zgradu.

„Danas slavimo na Velečevu zajedno sa našom Bogoslovijom zato što nam je zajednička Crkva svetih Vasilija i Petra, to nam je i dalje kolektiv sa kojim smo bratski povezani, ali u suštini Fakultet ima odlične materijalne i kadrovske kapacitete. Mi se nadamo da će nam dodatni finansijski impulsi od Vlade Srpske omogućiti da zanovimo generaciju asistenata“, rekao je Đogo.

On je napomenuo da je budžet na Fakultetu „stiješnjen“ i da će najveći izazov za budućeg dekana Vladislava Topalovića, koji na jesen preuzima dužnost, ali i za sve na fakultetu, biti to, da se nastava poboljša novim kadrovima.

„Fakultet je, malo je reći, stabilan, jedna dobra, prijateljska, hrišćanska zajednica na kojoj vladaju divni odnosi. I to je uspjeh, da imamo krug prijatelja, sveštenika, naučnika, profesora i studenata i da funkcionišemo na takav način, da međusobno dijelimo hrišćanske vrline koje propovijedamo“, rekao je Đogo.

On je dodao da je važno da Vlada Republike Srpske prepozna, da treći studijski program za crkveno slikarstvo u Doboju iziskuje dodatna sredstva, jer se mora plaćati dodatni rad profesorima sa Akademije likovnih umjetnosti iz Trebinja, te da bi najlogičnije bilo da se taj odsjek preseli u Foču.

Slavsku liturgiju predvodio je dekan Bogoslovskog fakulteta iz Beograda Predrag Puzović, nekadašnji dekan Fakulteta u Foči.

„Iz Beograda vam prenosim lijepe želje i čestitam vam slavu, studentima, profesorima i svim Fočacima“, rekao je Puzović.

Nakon liturgije, u prisustvu brojnih zvanica, među kojima su bili načelnik opštine Foča Radisav Mašić i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zdravko Krsmanović, obavljen je obred lomljenja slavskog kolača, a u amfiteatru Srednje bogoslovske škole održana je svečana akademija na kojoj su uručene diplome svršenim teolozima, masterima i magistrima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare