Bogoslovski fakultet dodijelio pet zlatnih plaketa

0
Arhiv

FOČA – Na svečanoj akademiji povodom krsne slave Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči dodijeljeno je pet zlatnih plaketa, najvećeg priznanja fakulteta, a među dobitnicima je i profesor i nekadašlji dekan ove visokoškolske ustanove Darko Đogo.

Đogo je zlatnu plaketu dobio za afirmisanje fakulteta kroz izrazito plodan publicistički i naučni rad izlagan na skupovima i u medijima, naročito na temu ukrajinske crkvene krize.

On kaže da ga dosta toga vezuje za ukrajinski narod i crkvu, jer je predavao na doktorskim studijama na Kijevsko-duhovnoj akademiji, te da bi bilo problematično da ćuti o tamošnjim dešavanjima.

„To je možda jedan od momenata po kojem je Bogoslovski fakultet prepoznat, da je neko od njegovih profesora, dok je još vladala nepoznanica o ukrajinskoj krizi dao svoje mišljenje o tome. To je nekako put kojim je ovaj fakultet pošao, od jedne institucije, koja je nastala u ratu, stvarala svoj kadar, do ljudi koji mogu da kažu riječ, koju, možda neskromno zvuči, ali je tačno, da je Sveti arhijerejski sabor i Sinod svojim odlukama potvrde i kažu da je u stvari takvo mišljenje zapravo zvanično mišljenje Srpske pravoslavne crkve“, navodi Đogo.

On ističe da se Crkva mora uključivati u mas medije.

„Ako vas nema tu, onda ne možete sutra da se žalite da je neko drugi ispunio taj prostor nekim neprimjerenim sadržajem. Bitno je da je Bogoslovski fakultet postao medijski prepoznatljiv i gotovo da nemate profesora koji nije medijski prepoznatljiv. To je jedan od razloga zašto je fakultet opravdao svojih 25 godina postojanja i zašto možemo sa razlogom da vjerejumo da će i u budućnosti, takođe, da opravda svoje postojanje“, rekao je Đogo.

Zlatne plakete dobili su i Mitropolit dabrobosanski Hrizostom za zasluge u organizovanju naučnog skupa „Sveti Jovan Zlatousti“, te prodekan Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić, kao i Filozofski i Ekonomski fakultet ovog univerziteta za saradnju i podršku.

Mitropolit Hrizostom je istakao da Bogoslovski fakultet uspješno radi već 25 godina.

„Mi želimo još više, da ovaj fakultet dostigne međunarodni kredibilitet, da u njega dolaze ne samo naši studenti, već i studenti iz drugih crkava i država“, rekao je Hrizostom.

Dekan Bogoslovskog fakulteta Vladislav Topalović kaže da im je obaveza da fakultet učine atraktivnim za studente iz inostranstva.

„Organizovaćemo, svakako, studije na engleskom jeziku. Mi to, naravno, možemo i nadamo se da je to budućnost našeg fakulteta i univerziteta“, rekao je Topalović.

Na svečanoj sjednici uručene su diplome za 28 diplomiranih teologa i za četiri mastera teoloških nauka, kao i nagrade najboljim studentima.

Bogoslovski fakultet u Foči osnovan je 1994. godine, a smatra se nasljednikom Sarajevske bogoslovije, koja je postojala od 1882. do 1941. godine.

Do sada je sa fakulteta izašao 501 diplomirani teolog, a trenutno se obrazuje 329 studenata na osnovnima studijama, 61 na master i pet na doktorskim studijama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare