Bogoslovija Svetog Petra Dabrobosanskog proslavila krsnu slavu

0

FOČA – Srednja bogoslovska škola Svetog Petra Dabrobosanskog u Foči proslavila je juče nebeskog zaštitnika čije ime nosi.

U Crkvi Svetog Petra Dabrobosanskog i Svetog Vasilija Ostroškog, koja se nalazi u krugu Bogoslovije u naselju Velečevo, služena je liturgija i slomljen slavski kolač.

Učenici su nakon toga priredili kulturno-zabavni program, dok je besjedu o istorijatu Srpske pravoslavne crkve, koja ove godine obilježava osam vijekova samostalnosti, održao profesor crkvenoslovenskog jezika Vjekoslav Jovanović.

Škola u Foči jedna je od osam bogoslovija Srpske pravoslavne crkve, a jedina u BiH, trenutno je pohađa 59 učenika sa prostora bivše Jugoslavije, koji su smješteni u školskom internatu.

Rektor Bogoslovije LJubomir Prijović rekao je da je ove godine smanjen broj učenika, ali da ih je dovoljno da mogu normalno da funkcionišu.

„Naredne godine proslavićemo 20 godina škole pod imenom i molitvenim zastupništvom Svetog sveštenomučenika Petra, mitropolita sarajevskog“, rekao je Prijović.

Prijović je naveo da je, u saradnji sa Srednjoškolskim centrom u Foči, ponovo oformljena etno-grupa „Kimval“ i istakao da će biti nastavljena saradnja i sa fočanskim osnovnim školama.

Učenik prvog razreda Bogoslovije Vuk Šumatić iz Doboja zadovoljan je uslovima u internatu i školi.

„Od djetinjstva su me roditelji usmjeravali u ovom pravcu, a u sedmom razredu odlučio sam da ću upisati Bogosloviju i počeo da se spremam za upis. Omiljeni predmet mi je istorija, koju volim da izučavam“, rekao je Šumatić.

NJegov drug iz odjeljenja Mihajlo Mastilović sa Pala rekao je da mu je velika želja da postane pravoslavni sveštenik.

„U osmom razredu mi se javila velika želja za službu Božiju. Ovdje mi je zasad dobro, privikavam se, uslovi su dobri, zadovoljan sam profesorima“, rekao je Mastilović.

Bogoslovija u Foči, zajedno sa Bogoslovskim fakultetom, nasljednik je nekadašanje sarajevske Bogoslovije koja je postojala od 1882. do 1941, kada je nasilno ugašena za vrijeme NDH i kada je mučenički postradao mitropolit sarajevski Petar, po kojem škola danas nosi ime.

Prva generacija fočanskih bogoslova bili su učenici Bogoslovije „Sveta tri jerarha“ iz Krke, koji su zbog progonstva iz Hrvatske, školovanje 1996. godine nastavili u Foči.

Kada je 2000. godine obnovljena škola u manastiru Krka, fočanska škola ponijela je ime Svetog Petra Dabrobosanskog.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare