Bogoslovija na ponos crkve i srpskog naroda

0

FOČA – Bogoslovija „Sveti Petar Dabrobosanski“ u Foči, koja je jedna od sedam škola Srpske pravoslavne crkve, proslavila je danas krsnu slavu – Svetog Petra Dabrobosanskog.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je vladika zahumsko-hercegovački i primorski i administrator Mitropolije dabrobosanske Grigorije, koji je učenike pozvao da budu vrijedni i marljivi i da učenjem i dobrim zalaganjem postižu što bolje rezultate.

„Dobro je da je ova bogoslovija u Foči na raskrsnici Hercegovine, Bosne, Crne Gore. NJenog dugogodišnjeg postojanja svjesni su svi u Republici Srpskoj zbog čega dajemo podršku opstanku i radu“, rekao je vladika Grigorije.

Zahvaljujući mitropolitu dabrobosanskom Nikolaju koji se zdušno zalagao da ova škola postoji u Republici Srpskoj, kaže vladika Grigorije, treba nastaviti dalje unapređivati rad škole, što će biti velika korist za Srpsku pravoslavnu crkvu i narod.

Bogoslovija je sa 107 đaka, kao i sa njenim profesorima i vaspitačima postala prepoznatljiva ne samo po odličnim ocjenama, nego i uspjesima hora, etno-grupe, recitatorske i dramske sekcije.

Rektor Bogoslovije arhimandrit Lazar rekao je da je ovo prva godina da škola samostalno od Bogoslovskog fakulteta proslavlja krsnu slavu svoga patrona Svetog Petra Dabrobosanskog.

„Do sada smo skupa sa Fakultetom na praznik Svetog Ostroškog Vasilija u maju proslavljali krsnu slavu. Bogu hvala od ove godine sa gostima smo na radost proslavili ovaj dan. Učenike ovdje ne učimo samo jevanđeljskoj nauci, nego i da što bolje izgradimo njihovu ličnost i karakter, da ih vaspitamo kako bi odavde što spremniji nakon petogodišnjeg internatskog života otišli na dalje školovanje i misiju koju im povjeri naša crkva“, rekao je arhimandrit Lazar.

U školskim klupama provog razreda je 25 đaka, među kojima je i Boban Kovačević iz Gradiške, koji kaže da ga je ljubav prema Bogu, rodu i svetoj crkvi dovela u ovu školu.

„Podstaklo me i moj svakodnevni boravak u parohijskom hramu i poslovi na kojima sam pomagao sveštenicima“, rekao je Kovačević.

Znanje iz bogoslovlja ovdje stiče i đak drugog razreda Georgije Tubonjić iz Kanade, koji kaže da mu je ovdje dobro i da je velika razlika između škole u Kanadi i Bogoslovije.

„Zadovoljan sam, vrlodobar sam učenik. Nastojaću da budem još bolji“, rekao je Tubonjić.

Nakon slavskog obreda upriličena je i svečana akademija na kojoj je prikazan i kratki film učenika i profesora o istorijatu škole od sarajevske bogoslovije do ove u Foči.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare