Bogdanić: Otvaranje bolnice Istočno Sarajevo početkom oktobra

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić očekuje da će Bolnica Istočno Sarajevo biti završena i otvorena početkom oktobra, što je sadašnja Vlada Republike Srpske obećala da će biti urađeno za vrijeme njenog mandata.

Nakon obilaska gradilištva novog objekta bolnice, Bogdanić je rekao novinarima u Istočnom Sarajevu da svi koji su učestvovali u ovom projektu, počevši od Vlade koja je obezbijedila finansijska sredstva do izvođača radova, mogu biti ponosni na projekat koji se realizuje u rekordno kratkom vremenskom periodu.

Bogdanić kaže da se na ovaj način pokazuje da Republika Srpska ima građevinsku operativu i sposobne ljude da i ovakve složene projekte izvedu na kvalitetan i dobar način.

„Izvođač radova ‘Marković invest’ iz Laktaša je obezbijedio sredstva, a Vlada od početka godine isplaćuje ih u jednakim ratama, tako da mislim da će sve biti završeno kako je ugovorom predviđeno“, istakao je Bogdanić.

Tokom obilaska gradilišta, ministar se uvjerio da su u toku radovi na vanjskom uređenju te završni građevinski radovi koji bi trebalo da budu okončani u narednih petnaestak dana, nakon čega će uslijediti montiranje medicinske opreme.

„Ova bolnica će početi da funkcioniše odmah po njenom otvaranju i mislim da je stanovništvo Sarajevsko-romanijske regije itekako zaslužilo da ima jednu ovakvu zdravstvenu ustanovu“, naglasio je Bogdanić.

Direktor Bolnice Istočno Sarajevo Goran Todorović rekao je novinarima da vrijednost nove opreme iznosi 10 miliona KM, što znači da će dijagnostička, laboratorijska, te oprema operacione sale biti potpuno nova i po evropskim standardima.

Todorović je naglasio da ova medicinska ustanova raspolaže solidnim kadrom, naglasivši da imaju plan kako da školuju novi kadar i primaju mladi, kao i na koje specijalizacije da ih šalju.

On je dodao da su velika sredstva ulagali u obrazovanje ljudi, što namjeravaju činiti i u narednom periodu.

Nova bolnica imaće 12.000 metara kvadratnih, a u njenu izgradnju je uloženo 55 miliona KM budžetskih sredstava Republike Srpske i Vlade.

Kamen-temeljac za izgradnju nove bolnice u Istočnom Sarajevu položen je 7. jula prošle godine.

Zgradu će činiti dva spojena objekta – stacionarni i tehnički, koji će biti povezani sa izgrađenim polikliničkim objektom.

Planirano je da nova Bolnica Istočno Sarajevo, kada u potpunosti bude završena, dugoročno opslužuje 120.000 stanovnika Sarajevsko-romanijske regije, pružajući savremene medicinske usluge.

Bogdanić i Ivancov razgovarali o saradnji u zdravstvu

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je da je sa ambasadorom Rusije u BiH Petrom Ivancovim danas razgovarao o mogućoj saradnji Sankt Peterburga i Republike Srpske u oblasti zdravstva.
Bogdanić je istakao da se u prvom redu to odnosi na nabavku farmaceutskih proizvoda, lijekova i medicinske opreme.

„Ja sam prije mjesec dana bio u posjeti u Sankt Peterburgu, kada smo razgovarali o odlasku naših pacijenata u njihove zdravstvene ustanove, kao i o razmjeni kadrova. O ovim temama danas sam razgovarao i sa ambasadorom“, izjavio je Bogdanić novinarima u Istočnom Sarajevu.

Direktor Bolnice Istočno Sarajevo Goran Todorović rekao je da je posredstvom Ministarstva zdravlja bio gost u bolnici u Sankt Peterburgu nakon čega će, kako je naveo, razmjenjivati iskustva.

„Siguran sam da ćemo razmjenjivati i ljekare, da će naši ići kod njih na edukaciju, a da će njihovi tokom boravka u Republici Srpskoj doći i u našu bolnicu kako bi mogli razmjenjivati iskustva i znanja“, naveo je Todorović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare