Bogata i raznovrsna ponuda sajma na kojem učestvuje 12 udruženja

0
Bogata i raznovrsna ponuda sajma na kojem učestvuje 12 udruženja

ISTOČNO SARAJEVO – Na Sajmu meda, zdrave hrane, eko proizvoda i domaćih rukotvorina u Istočnom Sarajevu, koji će svečano biti otvoren danas, učestvuje oko 12 udruženja sa područja Sarajevsko–romanijske regije koji će se predstaviti sa bogatom i raznovrsnom ponudom, rekao je Srni član Udruženja „Eko željeznica“ Istočna Ilidža Darko Babić.

Udruženje „Eko željeznica“ Istočna Ilidža organiziuje sajam treću godinu zaredom i želja organizatora je da postane tradicionalan.

„Nama nije cilj da ovo bude pijačni dan, da bi neko prodao pet do 10 kilograma
meda ili drugih proizvoda, nego da ovo postane turistička atrakcija koja će okupiti ljude u Istočnom Sarajevu i da budemo prepoznatljivi po sajmu zdrave hrane, eko proizvoda i rukotvorina“, naglasio je Babić.

On smatra da je važno probuditi svijest kod građana da više pažnje posvete zdravoj hrani i da kupuju domaće proizvode.

Babić ističe da je ovo vrijeme kada pčelari imaju mnogo obaveza, pa tako je u planu da organizuju veliki jesenji sajam na Kuli u prirodnom ambijentu, koji bi trebalo da traje nekoliko dana, a na kojem bi učestvovali svi proizvođači meda iz BiH.

Jedan od učesnika sajma je vlasnik Pčelarskog centra „Batinić“ sa Sokoca Dragan Batinić koji je naglasio da je važno organizovati ovakve skupove, na kojima se predstavljaju domaći proizvodi.

„Naša ponuda je raznovrsna, od melema, krema, različitih vrsta ljekovitih kapi, tu su i mješavine sa medom, polenom, propolisom, matičnom mliječi za jačanje imuniteta. Ovo je i prilika da upoznamo naša sugrađane o pčelinjim proizvodima i njihovim ljekovitom dejstvom“, istakao je Batinić.

Radojka Tešanović iz Udruženja „Mitrov danak“ kaže da su u okviru sajma izloženi originali narodnih nošnji Sarajevsko–romanijske regije odnosno Sarajevskog polja.

„Izložili smo džemadan, šalove, ćenare i sve što je potrebno za narodnu nošnju. Podržavamo ovakve sajmove, jer bi putem suvenira, nošnji i pjesme trebalo produžiti ono što vrijedi i čuvati našu tradiciju“, naglasila je Tešanovićeva.

Udruženje „Eko željeznica“ Istočna Ilidža je organizator sajma, a pokrovitelj Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske. Podršku su pružile i opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Sajam meda, zdrave hrane, eko proizvoda i domaćih rukotvorina svečano će otvoriti ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković u 14.00 časova, a izlagači su već postavili štandove i zainteresovani ih mogu posjetiti večeras od 19.00 časova ispred Tržnog centra „Bingo“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare