Blic: Država se odriče svih prihoda od ugostiteljstva na Jahorini

0

Menadžment Olimpijskog centra „Jahorina“ namerava da potpuno ukine ugostiteljsku delatnost i da otpusti oko 70 odsto radnika do 2013. godine – upozoraviju u Sindikatu turizma Republike Srpske.

Predsednik ovog granskog sindikata Goran Savanović kaže da je akcionim planom o poslovanju centra, koji je u većinskom vlasništvu Srpske, planirana privatizacija hotela “Bistrica“.

– Svi zaposleni u tom hotelu ostali bi bez posla, a ostalih tridesetak odsto bi bilo angažovano na održavanju ski-staza i žičara – upozorava Savanović i dodaje da je u Olimpijskom centru zaposleno 160 radnika.

– Nikom nije jasno zašto bi se država odricala prihoda od ugostiteljstva i davala to nekom privatniku. Ako Vlada RS ulaže tolike milione u Olimpijski centar, zašto bi nekome omogućavali da koristi tu priliku i da zarađuje kada to može i sama država – konstatuje Savanović.

On tvrdi da takva namera rukovodstva Olimpijskog centra nikada neće biti provedena u delo, ističući i da je poslao pismo upozorenja predsedniku Republike Srpske zbog toga. Savanović istiće da je dolazeća turistička sezona glavni razlog zbog kojeg Sindikat turizma nije hteo da reaguje u javnosti zbog planova OC “Jahorina”.

– Taj plan o otpuštanju radnika i prodaji hotela “Bistrica” stalno gura bivši predsednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra „Jahorina“ Borislav Bijelić, koji je član tog odbora. On je nečiji pion, ne znamo čiji – tvrdi Savanović.

On je dodao da je ministarka trgovine i turizma RS Gorana Zlatković podržala stav sindikata. Istovremeno, član Predsedništva Partije demokratskog progresa Miroslav Brčkalo upozorio je juče da je Olimpijski centar “Jahorina” pripremio spisak za otpuštanje stotinak radnika i to “bez obrazloženja i argumenata”. Brčkalo je napomenuo da od Olimpijskog centra živi 1.000 porodica u Istočnom Sarajevu i da je njihova egzistencija ugrožena.

– Olimpijski centar „Jahorina“ postao je poligon za međusobne obračune unutar lokalnog SNSD. Sukob oko „Jahorine“ prvo je bio na republičkom, a sada je na lokalnom nivou i dok se oni međusobno svađaju, Jahorina nepripremljena dočekuje zimsku sezonu – tvrdi Brčkalo koji je i predsednik Skupštine opštine Pale.

Direktor Olimpijskog centra Branko Koroman kaže da je prekjuče, na predlog uprave, Nadzorni odbor usvojio akcioni plan poslovanja preduzeća. Plan je prosleđen Investiciono-razvojnoj banci koja posredstvom fondova ima većinsko učešće u OC “Jahorina”.

Koroman je potvrdio da je predviđeno otpuštanje radnika, ali da se ne radi o “spektakularnim otpuštanjima”.

Međutim, direktor Olimpijskog centra govori samo o šestomesečnom planu preduzeća u kojem je do juna 2012. godine novom sistematizacijom predviđeno otpuštanje 25 radnika.

– Reč je o prevremenom otpuštanju radnika koji će biti zbrinuti otpremninama. Reč je racionalizaciji radnih mesta – kaže Koroman.

Kada smo rekli da u Sindikatu tvrde da je srednjoročnim akcionom planom predviđeno da prihod od ugostiteljstva u 2013. godini bude nula konvertibilnih maraka, Koroman je rekao da je “teško telefonom razgovarati o strateškim odlukama Olimpijskog centra”.

– Videćemo kako će da posluje preduzeće do kraja juna naredne godine, pa ćemo onda odlučiti o daljim koracima – ističe direktor Olimpijskog centra.

Koroman je dodao da centar radi javno i da akcioni plan o poslovanju preduzeća nije tajna. Međutim, kada smo pitali da li “EuroBlic” može da dobije taj strateški dokument, Koroman je odgovorio da će plan biti dostupan na sajtu OC “Jahorina” kada ga Skupština akcionara usvoji u decembru.

Vlada RS je u Olimpijski centar “Jahorina” uložila oko 26 miliona maraka iz razvojnog programa, a predviđeno je ukupno ulaganje od 41 milion KM.

Direktor Koroman tvrdi da centar “nikad nije bio spremniji, a da su cene smeštaja i ski-staze prilagođene kupovnoj moći građana”.

– Ako dozvole vremenski uslovi, već naredne sedmice krenućemo sa pravljenjem veštačkog snega – ističe on.

Gubitak dva miliona maraka

Olimpijski centar „Jahorina“ ima više od dva miliona maraka akumuliranih gubitaka. Prošlu godinu je završio u minisu od oko milion maraka, a prvih šest meseci ove godine napravili su više od pola miliona maraka gubitaka. Imaju oko 20,7 miliona maraka obaveza, od čega su dugoročne oko 15 miliona i mogu se konvertovati u kapital. Kratkoročne obaveze na kraju prvog polugodišta bile su oko 5,7 miliona KM i najveće se odnose na obaveze prema dobavljačima – oko pet miliona KM. Više od pola miliona maraka dugovali su po osnovu zarada i naknada.

Preuzmite usvojeni plan aktivnosti na prevazilaženju problema u Olimpijskom centru Jahorina

(www.palelive.com / Blic)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare