Bjelica: Studentski domovi spremni za početak školske godine

0

ISTOČNO SARAJEVO – Direktor Studentskog centra u Istočnom Sarajevu Aleksandra Bjelica izjavila je Srni da je ljetni raspust iskorišten za obnovu i krečenje studentskih soba, kuhinje i restorana, tako da će studenstki domovi u Lukavici početkom septembra spremno dočekati svoje stanare.
„Početkom septembra raspisaćemo konkurs za smještaj u studentskim domovima, a u oktobru slijedi raspodjela soba za brucoše i za redovne studente. U Domu Slaviša Vajner Čiča imamo 62 sobe, a u zgradi Elektrotehničkog fakulteta 36 soba“, navela je Bjelica.

Prema njenim riječima, objektivna situacija je takva da su zbog velikog broja studenata mnoge sobe i prebukirane, ali to rukovodstvu Studentskog centra ne stvara probleme jer su studenti kolegijalni i solidarni i jedni drugim izlaze u susret, kada je potrebno obezbijediti „krevet više“.

Ona dodaje da ovaj centar raspolaže sa oko 480 kreveta za smještaj studenata.

„Sve sobe, restoran i kuhinja okrečene su i pripremljene za pristojan boravak i kvalitetnu ishranu studenata“, potvrdila je Bjelica.

Ona je naglasila da je, što se tiče ideje izgradnje novog modernog studentskog centra u Lukavici, sva potrebna tehnička dokumentacija spremna, ali da problem predstavlja projekat finansiranja izgradnje doma, s obzirom na složenu finansijsku situaciju u Opštini Istočno Novo Sarajevo i u Republici Srpskoj.

„Nadamo se da će konačno biti obezbijeđeni uslovi za izgradnju novog studentskog centra, tim prije jer je zainteresovanost studenata izuzetno velika. Posebno nas opterećuje činjenica da većina studenata nema potreban komoditet jer su neke laboratorije pretvorene u sobe, a problem su i neadekvatni toaleti i zajednička kupatila za studente“, rekla je Bjelica.

I pored svega, ističe ona, studenti su veoma korektni i strpljivi i cijene napore koje rukovodstvo Studentskog centra ulaže na planu poboljšanja studentskog standarda u domovima.

„Kada su cijene boravka u Studentskom centru u Lukavici u pitanju, podvukla bih da smo najvjerovatnije jedini studentski centar u Republici Srpskoj koji ima tri studentske kategorije: djeca poginulih boraca i ratnih vojnih invalida koja smještaj i ishranu /tri obroka dnevno/ plaćaju 40 KM mjesečno, djeca iz kategorije izbjeglica i raseljenih lica, kao i socijalni slučajevi plaćaju 70 KM, dok svi ostali studenti plaćaju 120 KM mjesečno“, navela je Bjelica.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare