Bjelica: Do kraja februara ideja o etno-selu

0

SOKOLAC – Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je Srni da bi do kraja februara, u dogovoru sa režiserom Emirom Kusturicom, trebalo da bude razrađena ideja budućeg etno-sela na području ove opštine.

On je naveo da još nije odlučeno koja vrsta etno-sela će biti građena, ali da će se to znati do kraja februara, budući da je Kusturičin tim projektanata već počeo sa razradom ideje.

„U stalnom sam kontaktu sa Kusturicom. Naredne sedmice trebalo bi da konkretizujemo još neke stvari. Nadam se da ćemo do kraja marta utvrditi šta tačno hoćemo i odrediti mikrolokaciju“, dodao je Bjelica.

Prema njegovim riječima, u opticaju su dvije lokacije za izgradnju etno-naselja – Glasinačko polje i Ravna Romanija.

„Mi zagovaramo da to bude na Ravnoj Romaniji, jer tu imamo riješene imovinske odnose kada je riječ o zemljištu. Na glavnom putnom pravcu prema Sarajevu i sa lijeve i desne strane puta imamo oko 50 – 60 hektara zemljišta“, pojasnio je Bjelica i dodao da bi opština pripremila infrastrukturu, kao što je urađeno i na Mokroj gori, odnosno Drvengradu.

On je napomenuo da se već javljaju privrednici koji su zainteresovani da učestvuju u ovom projektu na Romaniji.

Podsjetivši da je Kusturica rekao da bi etno-naselje na Romaniji činilo trougao sa Mokrom gorom i Andrićgradom i da taj projekat može da bude jedan od stubova opstanka stanovništva na ovom prostoru, Bjelica je rekao da je dodatna povoljnost što bi to etno-naselje bilo udaljeno po tridesetak kilometara od Sarajeva i Jahorine, a na glavnom putnom pravcu od Beograda ka Sarajevu i dalje.

„To bi bila šansa i za zapošljavanje stanovništva, te bi pomoglo u pokretanju i drugih turističkih potencijala ovog kraja – sportskog, vjerskog, gastro, etno i drugih oblika turizma“, smatra Bjelica.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare