Bitna uloga lokalnih zajednica u procesu evropskih integracija

0
Lars-Gunar Vigemark

ZVORNIK – Specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark rekao je danas u Zvorniku da EU stalno ističe značaj socio-ekonomskih, reformi u oblasti vladavine prava, javnoj upravi i drugim oblastima, te ukazao na bitnu ulogu lokalnih samouprava u procesu evropskih integracija.

„Ove reforme i mjere se najvećim dijelom sprovode na višim nivoima, ali se pravi rezultati vide i postižu na lokalnim nivoima“, rekao je Vigemark novinarima prije početka drugog foruma o lokalnom ekonomskom i održivom razvoju pod nazivom „Lokalna zajednica preuzima inicijativu“.

On je rekao i da je Zvornik zanimljiva sredina, koja ima interesantan geografski položaj, budući da se nalazi u pograničnom dijelu.

„Razgovarao sam sa gradonačelnikom Zvornika Zoranom Stevanovićem o mogućnosti lakšeg prelaska granice jer se još predugo čeka na prelazak granice u ovom dijelu“, naveo je Vigemark, ističući da je suština EU da se granice ukidaju, odnosno da budu što manje vidljive.

On je dodao da je razgovarano i o lokalnim pitanjima i projektima, te naglasio da EU podržava, prije svega, projekat vodosnabdijevanja, kao i projekte upravljanja otpadom.

„Ovdje sam i da čujem mišljenje građana i o problemima sa kojim se susreću. Nadam se da će biti istaknuti i pozitivni primjeri, koji se mogu dodatno podržati, zašto ne i sa obje strane Drine, sa obje strane granice. To je vrsta saradnje na koju EU stavlja poseban naglasak“, naglasio je Vigemark.

On je rekao da je današnji forum prilika za dijalog, kojeg je potrebno mnogo više.

Vigemark je dodao da današnjem forumu prisustvuju domaći i eksperti iz Srbije i Hrvatske, koji će govoriti o različitim temama – o pokretanju biznisa, načinu poslovanja, dobijanju podrške i EU.

Stevanović je naveo da je sa Vigemarkom razgovarao o želji Zvornika, Malog Zvornika i cijelog okruženja da granica na Drini što prije nestane i da se te sredine što prije uključe u evropske tokove.

„Želja nam je da obezbijedimo kontinuiranu kominikaciju, putnu i svaku drugu, da nastavimo sa aplikacijama o pristupnim fondovima EU. Zvornik želi da bude evropski grad i sredina u kojoj se poštuju svi ljudi, svi narodi, svi koji dobro misle sebi i drugima“, rekao je Stevanović i istakao da je današnji forum istovremeno i promocija Zvornika.

Ambasador Hrvatske u BiH Ivan del Vekio rekao je da Hrvatska želi da prenese vlastita iskustva dok je još bila na putu ka EU.

Forumu su prisustvovali preduzetnici, predstavnici javne uprave, privrednih društava i građani.

Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH realizuje projakt o lokalnom ekonomskom i održivom razvoju u okviru kojeg se otvoreno diskutuje o situaciji na lokalnom nivou, te izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments