Bitka na Košarama – viteški podvig srpskih graničara

0

Na Palama je sinoć održana tribina o temi „Bitka na Košarama 1999. godine“, o herojstvu mladih vojnika koji su branili granicu i spriječili ulazak Albanaca na teritoriju Kosova u vrijeme NATO bombardovanja.

Potpukovnik u penziji i učesnik ove bitke Dragutin Dimčevski rekao je da su sa njim u borbama ostali i najbolje se pokazali vojnici na odsluženju vojnog roka, mladići od 18 do 24 godine, koji su svojom mladošću i snagom branili otadžbinu na granici sa Albanijom.

„Juna 14. smo se povukli sa suzama u očima, ostali smo neporaženi, zadržali granicu. Prošlo je 20 godina, istina je tek sada izašla na videlo jer su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i naše rukovodstvo izborili da sa ponosom iznosimo činjenice o dešavanjima na Košarama“, istakao je Dimčevski.

Dekan Filozofskog fakulteta na Palama Draga Mastilović rekao je da su se večeras čula autentična svjedočenja o tome kako je zaustavljena invazija šiptarskih terorističkih snaga, regularne vojske Albanije i specijalnih jedinica NATO pakta.

On je naglasio da 20 godina kasnije izlazi na vidjelo istina o viteškim borbama srpskih graničara te 1999. godine, iako su neki smatrali da treba da ostane negdje u dubinama istorije.

Mastilović je dodao da je večerašnjnom tribinom na Palama završena petodnevna manifestacija „Dani Filozofskog fakulteta“.

„U danima radosti nikada ne smijemo zaboraviti Kosovo koje otimaju“, poručio je Mastilović.

Docent Filozofskog fakulteta u Nišu Dejan Antić rekao je da je prvi put u Republici Srpskoj, na Palama, zahvaljujući dekanu Mastiloviću organizovala tribina povodom 20 godina od bitke na Košarama.

On je naveo da je na Košarama život izgubilo oko 110 srpskih vojnika koji su branili prostor na koji je nadiralo hiljadu šiptarskih terorista sa podrškom albanske artiljerije i NATO avijacije.

„Bitka je trajala od velikog petka 9. aprila 1999. godine do 10. juna, iako su pripadnici 53. graničnog bataljona bili na svojim položajima sve do 14. juna dok im nisu javili da je potisan Vojno-tehnički sporazum i da se srpska, odnosno Jugoslovenska vojska povlačila sa teritorije Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije“, rekao je Antić i dodao da vojska nije bila poražena i sa Kosova je izašla u pobjedničkom duhu.

On naglašava da je važno organizovati ovakve skupove, pričati o herojstvu srpskih junaka koji su se borili za slobodu Kosova i Metohije i protiv NATO agresora, govoriti o ovakvim istorijskim događajima i kod mlađih naraštaja buditi nacionalnu svijest i osjećaj patriotizma.

„Isto toliko je važno da govorimo o ulozi Vojske Republike Srpske u izgradnji naše srpske države sa ove leve strane Drine“, istakao je Antić.

Na tribini je govorio i učesnik bitke na Košarama pukovnik Duško Šljivančanin, tadašnji komandant 53. graničnog bataljona na Košarama.

Tribini je prisustvovalo sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, načelnik opštine Pale Boško Jugović, profesori, studenti i mnogobrojni građani.

Tokom bitke za karaulu Košare na Kosovu i Metohiji poginulo je 108 srpskih vojnika u neravnopravnoj borbi sa snagama terorističke OVK, regularne vojske Albanije, uz vazdušnu podršku NATO-a.

Bitka za karaulu Košare na granici tadašnje SRJ i Albanije smatra se najvećom bitkom u novijoj srpskoj istoriji u kojoj je nešto više od 1.000 golobradih srpskih vojnika, bez dovoljno municije, branilo domovinu od napada snaga koje su brojale između 5.000 i 6.000 Albanaca i njihovih pomagača.

Najveći broj srpskih snaga na Košarama činili su vojnici na redovnom odsluženju vojnog roka, prosječne starosti između 19 i 20 godina, a borili su se i Srbi dobrovoljci iz inostranstva i Kozaci.

Odbrana karaule Košara je, prema ocjeni vojnih eksperata, spriječila kopnenu invaziju na Srbiju i onemogućila prekid komunikacija među srpskim formacijama.

Bitka za Košare zvanično je završena 14. juna 1999. godine kada se Vojska Jugoslavije, na osnovu Kumanovskog sporazuma sa snagama Kfora, povukla sa te kote.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare