Biološka terapija za bolesti crijeva dostupna i u Foči

1

FOČA – U Univerzitetskoj bolnici u Foči danas je otvoreno Savjetovalište za inflamatorne bolesti crijeva IBD, tačnije za oboljele od ulceroznog kolitisa i Kronove bolesti, gdje će biti dostupna i biološka terapija, tako da pacijenti iz ovog dijela Republike Srpske više neće morati po terapiju u Banjaluku.

Pacijenti iz Republike Srpske koji se liječe biološkom terapijom tu terapiju su do sada mogli primati samo u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci.

Jedan od njih je Nedeljko Babić iz Istočnog Sarajeva, koji ovu terapiju prima već deset godina.

„Ovo će mi mnogo olakšati liječenje, jer mi je Foča udaljena 70 kilometara, a do Banjaluke sam morao putovati 250 kilometara. Putovanje na terapije je veoma teško, ali i skupo“, rekao je Babić.

Predsjednik Udruženja oboljelih od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa u BiH Alma Hadžić istakla je da će otvaranje Savjetovališta u Univerzitetskoj bolnici u Foči, osim što olakšati pacijentima liječenje, smanjiti liste čekanja za biološku terapiju.

„Borba nas oboljelih je svakodnevna i na svim poljima. Težimo da se povećaju sredstva za biološku terapiju jer sada u Republici Srpskoj imamo 20 pacijenata koji su na listi čekanja, a u Federaciji BiH njih 60. Za biološku terapiju ključno je da je ljudi dobiju na vrijeme i na pravom mjestu“, rekla je Hadžićeva.

Internista-gastroeneterohepatolog Marija Petrović Pajkanović navodi da je biološka terapija jedna od najsavremenijih terapija za liječenje ulceroznog kolitisa i kronove bolesti.

„Otvaranje ovog centra u bolnici u Foči rasteretiće kolege u Banjaluci, ali prije svega olakšaće liječenje pacijentima sa područja ove regije“, rekla je Petrovićeva.

Radmil Marić, direktor Univerzitetske bolnice u Foči, u kojoj se godišnje liječi više od 13.000 pacijenata, nada se da je ovo samo početak, te da će i druge zdravstvene ustanove u BiH težiti ovom cilju.

„Zahvaljujući Udruženju oboljelih od ulceroznog kolitisa i kronove bolesti, koje je uprkos preprekama postiglo svoj cilj, a to je ovaj centar u Foči, nadam se da će i druge zdravstvene ustanove težiti tome, uz pomoć lokalnih zajednica i farmaceutskih kompanija“, rekao je Marić.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Gdhje normakno da se cijela R s lijecuiBanjaluci.Uzas od politike pa se ovako hvale