Bilećanin Miloš Vukoje najbolji guslar Srpske

0

FOČA – Miloš Vukoje iz bilećkog Guslarskog društva “Vlatko Vuković” osvojio je prvo mjesto na 24. Festivalu guslara Republike Srpske u Foči, dok je za najbolje društvo proglašeno Guslarsko društvo “Tešan Podrugović” iz Gacka.


Dvadesetsedmogodišnji Vukoje sinoć se u finalu predstavio pjesmom “Ognjen od Foče”.

“Do sada sam osvajao druga i treća mjesta, a sada sam prvi put pobjednik. Moram reći da nisam samo ja pobjednik, već moje Guslarsko društvo, jer svi zajedno ulažemo trud, da uz gusle i epsku poeziju sačuvamo naše običaje, tradiciju i kulturu”, rekao je Vukoje.

Predsjednik žirija, koji je ocjenjivao guslare, profesor Cetinjske bogoslovije Budimir Aleksić rekao je da je Festival bio veoma uspješan i da je potvrdio snagu i “žilavost” epske tradicije u srpskom narodu.

“Najvažnije je prisustvo velikog broja mladih takmičara, koji nastavljaju guslarsku tradiciju i potvrđuju da će i dalje živjeti taj epski duh u srpskom narodu”, naveo je Aleksić.

Jedan od najmlađih takmičara Miroslav Samardžić /18/ iz nevesinjskog Guslarskog društva “Nevesinjska puška”, svira gusle od osme godine.

“Gusle imaju perspektivu, ali treba više raditi na pokretanju škola guslara i na podučavanju mladih nada”, rekao je Samardžić.

Na dvodnevnom Festivalu u Foči, u organizaciji Saveza guslara Republike Srpske i fočanskog društvo “Herceg Šćepan” učestvovalo je 68 guslara iz 17 društava, od Banjaluke, preko Bijeljine do Trebinja.

Deset najboljih izborilo je učešće na Saveznom festivalu guslara srpskih zemalja – Srbije, Crne Gore i Srpske, koji će na jesen biti održan u Srbiji.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments