Biciklistička trka kroz Srbiju promovisala Pale

0

Biciklistička trka kroz Srbiju promovisala Pale

 

 

 

 

 

 

Biciklistička trka „Kroz Srbiju“ koja je vožena od 16 – 22. juna nije bio samo sportski dogadjaj. Trka je imala za cilj i predstavljanje opšte afirmativne slike zemlje kroz koju prolazi.Treća po veličini u Evropi, trka je 17. juna doputovala i u naš grad. Druga etapa je vožena od Banje Koviljače do Pala i iznosila je 165 km, a na Pale je došla preko Zvornika, Milića, Vlasenice, Han Pijeska i Sokoca. Učestvovale su 23 ekipe iz Japana, Australije, Italije, Engleske, Turske, Letonije, Bugarske, Hrvatske, Austrije, Slovačke, Ukrajine, Slovenije, Poljske, Švajcarske, Njemačke, Francuske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

  Organizacija je prošla besprekorno. Ljudi iz organizacionog tima trke su obavili najveći dio posla. Lokani saobraćajci su se pobrinuli za regulaciju saobraćaja i u tom dijelu je bilo najviše kritika građana Pala. Put prema Sarajevu je bio blokiran od 9 časova i dosta sugrađana nije otišao ni na posao. Na znam da li su kažnjeni u svojim preduzećima, no ipak mislim da je većini utorak prijao.

  Sam cilj trke je bio ogradjen reklamama sponzora trke, poslednjih 150m. U finišu ih je čekalo oko 400-500 gledalaca, a sve su začinili volonteri koji su mahali balonima. Organizatori su se pobrinuli da nas u toku iščekivanja biciklista upoznaju sa istorijom treke, detaljima i nekim pojedinostima koje su bile jako interesantne za nas koji prvi put pratimo ovaj sport. Dolazak biciklista je trajao oko 60 minuta. Dolazili su periodično u manjim i većim grupama. Ceremonija proglašenja pobjednika se održala na ivici šetališta.

  Uslijedile su pohvale organizatora trke domaćinima. Ispred predstavnika lokalne zajednice prisutnima se obratio Slobodan Savić, načelnik Opštine Pale i jedan od najzaslužnijih što je trka došla u naš grad. Koliko sam mogao da saznam organizatori sunajviše pohvalilikvalitet puta, asfalta na drugoj etapi. Bili su vidno zadovoljni. U jednom trenutku sam uspjeo uhvatiti razgovor jednog gospodina iz tima Tour de Serbiekoji je hvalio našu prirodu i oštar, svjež vazduh na Palama, novinarima iz Beograda.

  Trka je prenoćila na Jahorini, a već sutra je na Palama u 10 h bio cilj treće etape. Treća etapa se vozila do Zlatibora u dužini od 175 km.

  Svi veliki srbijanski mediji su svakoga dana prenosili i informisali javnost o rezultatim trke i etapama. Organizatori su se javili uživo sa Pala u informativni program RTS-a. Novine su takođe bile pune članaka i informacija o trci, ali nažalost članci nisu bili veliki zbog manjka popularnosti za ovim sportom. Sve u svemu, mislim da su prenijeli jednu lijepu sliku našeg grada i da smo bili pravi domaćini. Trka je nesumnjivo popravila naš imidž narušen proteklih godina.

Stanišić Vladimir

 

 

 

 

 

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare