Biciklistička ekspedicija povodom 20 godina Srpske

0

Trojica biciklista i planinara sa Pala krenuće u subotu, 12. maja, na ekspediciju „Pale – Bari 2012“ tokom koje imaju namjeru da na planinskim biciklima, povodom 20 godina Republike Srpske, prevezu 1.700 kilometara do hrama Svetog Nikole u Bariju i tamo se poklone pred moštima ovog svetitelja i čudotvorca, rekao je Srni predsjednik Planinarskog društva „Javorina“ sa Pala Mladen Lukić.

Učesnici ove ekspedicije su planinari i biciklisti Miroslav Klačar, Marko Koroman i Mladen Lukić, tim koji je, kako kaže Lukić, preko brda i planina u BiH prelazio i po 285 kilometara za 13 sati efektivne vožnje.

„Stoga smatramo da ni ovaj cilj neće biti nemoguće ostvariti“, istakao je Lukić.

On je rekao da biciklisti imaju u planu da se poklone moštima Svetog Nikole 22. maja, na Nikoljice, kada se slavi prenos moštiju Svetog Nikole u grad Bari. Taj dan i Nikoljdan, 19. decembar su jedina dva dana u godini kada se prostorija sa moštima svetitelja otvara za posjetioce i poklonike.

Lukić je podsjetio da se ove godine proslavlja deset godina od osnivanja Planinarskog društva „Javorina“ čiji su članovi imali uspješne ekspedicije na najviše planine i vrhove svijeta, a ovo društvo je organizator i prve ekspedicije iz BiH na najviši vrh svijeta Čomolungmu ili Mont Everest, za čije izvođenje su u toku intenzivne pripreme.

On je najavio da će visokogorci iz Srpske u organizaciji Planinarskog društva “Javorine“ 15. juna ponovo krenuti na vrh Kavkaza, Zapadni Elbrus (5642m), na jugu Rusije, što će biti i finalna priprema za prvi uspon iz Republike Srpske i BiH na vrh svijeta.

Organizatori ekspedicije „Pale – Bari 2012″ su Planinarsko društvo “Javorina“ i Biciklistički klub “Javorina“ sa Pala, a generalni sponzor „Nova banka“ Banjaluka.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments