Biciklima 2.860 kilometara do Moskve

0

ISTOČNO SARAJEVO – Amputirci iz Istočnog Sarajeva Srđan Jeremić, koji nema lijevu šaku, i Dejan Zvizdalo, čije su obje noge amputirane ispod koljena, krenuće 30. jula, na veliki pravoslavni praznik Ognjene Marije, biciklima na put do Moskve dugačak 2.860 kilometara.
Jeremić, koji je predsjednik Udruženja amputiraca Istočno Sarajevo, izjavio je Srni da je ideja za ovaj, kako su ga nazvali, „Projekat biciklističke vožnje amputiraca Srpsko Sarajevo-Moskva 2016“, nastala na jednom od putovanja na Svetu Goru i Ostrog.

„Pošto smo obojica rusofili, u nama se probudila velika želja da posjetimo tu veliku pravoslavnu zemlju. Poseban poduhvat bio bi da tamo odemo biciklima“, rekao je Jeremić.

Na putu do glavnog grada Rusije, koji bi trebalo da traje 23 dana, proći će kroz Srbiju, Mađarsku, Slovačku, Poljsku i Bjelorusiju.

Planirano je da se sretnu i upoznaju sa udruženjima invalida i amputiraca tih zemalja i da posjete neke pravoslavne manastire u Bjelorusiji i Rusiji.

„Namjera nam je i da ostvarimo kontakt sa firmama koje zapošljavaju lica sa invaliditetom u Moskvi i da vidimo da li mi u Republici Srpskoj možemo da primijenimo takav način zapošljavanja. Želja nam je i da se informišemo o ruskim firmama koje se bave proizvodnjom ortopedskih pomagala jer su kod nas dominantni proizvođači iz EU“, naveo je Jeremić.

Dvojica amputiraca planiraju i da upoznaju sportska društva u kojima se takmiče lica sa invaliditetom i, ako budu u mogućnosti, sastanu se sa nekim državnim ili gradskim funkcionerima koji se bave problemima lica sa invaliditetom u Rusiji.

Jeremić je naveo da se u međuvremenu pojavio problem sa dobijanjem bjeloruske vize, ali je uvjeren da će do početka polaska na put biti riješen.

On je posebno istakao veliku pomoć i podršku koju su dobili od ruske Ambasade u BiH, koja im je obezbijedila smještaj i boravak u Moskvi i organizovala sastanke sa predstavnicima institucija koje se bavi pitanjima života lica sa invaliditetom.

„Prilikom ovakvih putovanja neophodna je i podrška sponzora bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće“, naglasio je Jeremić, uputivši zahvalnost „Nestro grupaciji“, kompaniji „M:tel“, Fondu za profesionalnu rehabilitaciju invalida Republike Srpske, gradu Istočno Sarajevo, opštinama Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Trnovo, te više malih privrednih subjekata.

Jeremiću je amputirana lijeva šaka nakon što je ranjen kao pripadnik Vojske Republike Srpske, a Zvizdalo je u Trnovu, u ratu, kao dijete od osam godina ostao bez obje noge koje su mu amputirane ispod koljena, ali uz pomoć proteza ima mogućnost da se kreće i vozi biciklo.

Obojica su do sada više puta biciklima išli do Svete Gore i manastira Ostrog.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare