Biće izgrađena crkva sjećanja na svirepo stradale mlade kraljeve vojnike

0

FOČA – Nakon sedam i po decenija od stradanja više hiljada pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini na prostoru od Zelengore do Drine, u Miljevini kod Foče gradiće se pravoslavna crkva u njihov pomen, a zemljište je danas osveštao NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

U Crkvenom odboru ističu da je, prema podacima kojima je raspolagala nekadašnja Udba, na tom prostoru krajem maja 1945. godine, nakon zvaničnog završetka Drugog svjetskog rata, na prevaru zarobljeno i bez suđenja ubijeno oko 9.000 kraljevih vojnika iz Srbije, među kojima je bio veliki broj tek regrutovanih golobradih mladića.

Samo je u jami Ponor kod Miljevine svirepo ubijeno oko 2.000 vojnika, kojima je prethodno, na lecima koji su bacani iz aviona, obećano da će, ako se predaju, biti amnestirani, a u šta su oni i povjerovali, pa su se masovno predavali novim komunističkim vlastima.

Predsjednik Crkvenog odbora Zoran Elez rekao je da su vojnici ubijani po potocima, livadama i jamama.

„Mi smo sišli u neke od jama, imamo i snimke kostiju, a naša ideja je da u sklopu crkve izgradimo kriptu u kojoj bi bile pohranjene kosti. Raspolažemo podacima da je broj ubijenih mnogo veći i da iznosi više od 20.000“, naveo je Elez.

On je dodao da će članovi Crkvenog odbora zajedno sa mitropolitom Hrizostomom izabrati jedno od pet projektnih rješenja budućeg hrama.

„Večeras ćemo se odlučiti koji će to projekat biti. Uradićemo projektnu dokumentaciju i sa tim ući u naredne aktivnosti. Veliko je interesovanje ne samo u Srpskoj i Srbiji, već i širom Evrope i svijeta među srpskom dijasporom za izgradnju ovog hrama“, rekao je Elez.

Zemljište za crkvu poklonila su braća Svetislav i Vjekoslav Elez.

„Mi smo rođeni u pravoslavnoj porodici u kojoj se vjera poštovala i običaji slavili, tako da se nismo dvoumili da poklonimo zemlju. Povod sam za sebe dovoljno govori – nakon toliko godina da se oda počast našoj braći Srbijancima“, rekao je Vjekoslav Elez.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom istakao je da je ovo početak ostvarivanja davne želje da se podigne crkva uspomene na nevino stradale vojnike, koji su ubijeni bez suda i pravde.

„Želimo da se time Crkva sjeti ljudi koji su pobijeni u takvim neprilikama, da ih ne zaboravimo nikada, jer oni nisu ničemu krivi, osim što su možda pripadali drugim politikama. Želimo da ih vratimo u narodno sjećanje, ali nikoga ne osuđujući za njihovo stradanje, jer su bila takva vremena kada su možda i najbliži rođaci jedni druge ubijali, ali smo u obavezi da se sjećamo nevinih žrtava“, naglasio je mitropolit.

On je dodao da će to biti crkva svih mučenika, pa i njih novomučenika 20. vijeka.

Mitropolit Hrizostom je ocijenio da se može reći da će crkva na neki način biti i znak pokajanja, ali je naglasio da narod ovog kraja nije učestvovao u ubijanjima.

„Bilo je govora da ovo bude crkva pokajanja, ali ovaj narod nije kriv za njihova stradanja, nije učestvovao u zlodjelima. Ne možemo govoriti o crkvi pokajnici, ali, eto, neka bude i znak pokajanja potomaka za ono što su možda počinili preci, može i tako da se tumači“, istakao je mitropolit Hrizostom.

Crkva će se graditi uz magistralni put Foča-Sarajevo, u blizini osnovne škole u Miljevini.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare