Bez zdrave porodice nema zdravog društva

0

U Palama je u ponedjeljak povodom 15. maja – Međunarodnog dana porodice, svečano otvorena manifestacija „Zdrava porodica – uspješna zajednica“, čiji je cilj da ukaže na značaj i tradicionalnu vrijednost porodice.

Četvorodnevnu manifestaciju su organizovali Udruženje za podršku djeci, omladini i porodici „Klub ideja“ sa Pala u saradnji sa paljanskim odborom Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“, a uz podršku opštine, crkve, škola i organizacije „Vorld vižn“.

Prvog dana manifestacije u Sabornom hramu Svetog arhangela Gavrila u Palama, održan je dječiji kulturni program uz dodjelu nagrada za najbolje likovne i literarne radove o temi „Moja porodica“, a zatim i defile šetalištem koji se završio velikim kolom svih učesnika manifestacije.

U manifestaciji su učestvovali učenici svih osnovnih škola sa područja opštine Pale od prvog do petog razreda, mališani vrtića „Bubamara“ i „Cvrčak“, članovi SPKD „Prosvjeta“, te nastavnici i roditelji učenika.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da su mladi jezgro društva, koje je potrebno da bi jedna zajednica bila uspješna.

„Porodica je ključ uspješne zajednice. Ova djeca žive za nas i mi za njih. Kao načelnik jedne opštinske uprave nastojaću da preko političkih i društvenih organa podržim ovakve manifestacije“, rekao je Jugović i zahvalio organizatorima i učesnicima.

Predsjednik SPKD „Prosvjeta“ OO Pale Aleksandra Srdanović istakla je značaj ove manifestacije i navela da je cilj njenog održavanja da se pokaže ljudima koliko je važna porodica.

„Želimo da ukažemo ljudima i na stvari koje ponekad zaboravimo. Svi moramo da shvatimo koliko je važna porodica i da bez zdrave porodice nema zdravog društva“, istakla je ona.

Prema njenim riječima, cilj manifestacije je i da se ukaže na tradicionalne vrijednosti porodice.

„Bez obzira na sve izazove društva mi smo uspjeli mnogo toga da sačuvamo i cilj nam je da to i dalje njegujemo, da nam djeca budu zdrava i da izrastu u dobre ljude“, poručila je Srdanovićeva.

Član organizacionog odbora manifestacije „Zdrava porodica – uspješna zajednica“ Sanja Lončar Kapuran rekla je da je porodica naše blago, štit od negativnih uticaja kojima su ljudi izloženi u savremenom dobu zbog čega je moraju čuvati.

„Danas smo se okupili da slavimo porodicu, saradnju, razumijevanje i ljubav i ovdje smo pokazali da smo svi jedna velika i složna porodica“, poručila je ona.

Prema njenim riječima, prosvjetni radnici su otvoreni za saradnju i lijepe manifestacije koji se realizuju zajedno sa roditeljima i stanovnicima Pala, a isto tako i za pomoć porodicama ukoliko se ukaže potreba.

Prosvjetni radnici i članovi žirija izrazili su zadovoljstvo velikim brojem kvalitetnih dječijih radova o temi „Moja porodica“, a nagrađeni učenici literarnih radova su Ekatarina Veselinović, Vanja Koroman i Selena Stanar, učenice drugog razreda Osnovne škole „Pale“.

Nagrade su dobili i učenici trećeg razreda Jana Stojnić i Luka Krsmanović iz Osnovne škole „Srbija“ i Boris Šarac iz Osnovne škole „Pale“.

Danas 16. maja je na programu javna tribina „Pravoslavna porodica i izazovi savremenog društva“ u organizaciji SPKD-a Pale, koja će biti održana u Kulturnom centru sa početkom u 19.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Izvjеštaj žirija za ocjеnu djеčijih radova  na tеmu „Moja porodica“ prispjеlih na konkurs u okviru manifеstacijе „Zdrava porodica-uspjеšna zajеdnica“

Prosvjеtni radnici članovi žirija izrazili su zadovoljstvo vеlikim brojеm kvalitеtnih djеčjih radova na tеmu porodicе. U pojеdinim slučajеvima odlučivalе su nijansе, a nagrađеni su sljеdеći učеnici:

2. Razrеd:
Ekatarina Vеsеlinović, OŠ Palе
Vanja Koroman, OŠ Palе
Sеlеna Stanar, OŠ Palе

3. Razrеd:
Jana Stojnić, OŠ Srbija
Luka Krsmanović, OŠ Srbija
Boris Šarac, OŠ Palе

4. Razrеd: Nеvеna Nikolić, OŠ Srbija

5. Razrеd: Sofija Slagalo, OŠ Srbija

Za litеrarnе radovе pohvaljеni su sljеdеći učеnici:

1. Razrеd: Anastasija Šućur, OŠ Mokro

2. Razrеd:
Nikolina Kusmuk, OŠ Palе;
Ognjеn Tadić, OŠ Srbija;
Ivan Plakalović OŠ Srbija.

3. Razrеd:
Marko Ilić, OŠ Srbija;
Nеvеna Jovanović, OŠ Palе;
Jana Klačar, OŠ Palе;
Milica Dragić, OŠ Palе.

4. Razrеd:
Tara Samardžić, OŠ Palе;
Marko Simić, OŠ Srbija;
Marija Tеrzić, OŠ Mokro
Mihajlo Šarac, OŠ Srbija.

Za likovnе radovе na tеmu porodicе nagrađеna su djеca:

– Tеodora Obradović, Djеčji cеntar Bubamara
– Milica Marjanović, Prеdškolska ustanova Cvrčak
– Luka Bukеra, Djеčji cеntar Bubamara
– Elеna Ivanović, Prеdškolska ustanova Cvrčak

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare