Bez saradnje nevladinog sektora i institucija nema jakog civilnog društva

1

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branko Ružić istakao je danas na regionalnoj konferenciji na Palama da je saradnja nevladinog sektora i javne uprave veoma važna, jer bez nje nema jakog civilnog društva.

„Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije svake godine raspisuje javni poziv za nevladin sektor, a ove godine izdvojeno je 400.000 dinara za više od 30 organizacija iz oblasti obrazovanja i održivog razvoja“, istakao je Ružić koji je na Ekonomskom fakultetu prisustvovao Drugoj regionalnoj konferenciji „Saradnja institucija, javnog i privatnog sektora i nevladinih organizacija“.

On je poručio da je važno da Srbija i Republika Srpska zajedno rade na očuvanju nacionalnog identiteta, te podstaknu izučavanje istorije i kulture u što ranijem školskom uzrastu.

Batrić Šekara, izvršni direktor Mreže nevladinih organizacija Republike Srpske koja je i organizator konferencije, rekao je novinarima da je cilj skupa jačanje saradnje civilnog društva i institucija.

On kaže da će sa sagovornicima donijeti zaključke u vezi sa boljim radom republičke uprave, stvaranje povoljnog ambijenta za razvoj civilnog društva, a u narednom periodu napraviti i prijedlog sporazuma o saradnji institucija i civilnog društva u Srpskoj.

„Možemo reći da je saradnja Mreže nevladinih organizacija Srpske sa Vladom Republike Srpske korektna. Želimo da ta saradnja bude unaprijeđena jer postoji osnov za to“, izjavio je Šekara.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da lokalna zajednica ima izvanrednu saradnju sa nevladinim organizacijama.

On kaže da civilni sektor može biti zadovoljan činjenicom da je opština Pale među 21 lokalnom zajednicom koja učestvuje u regionalnom programu lokalne demokratije na zapadnom Balkanu /ReLOaD/ u BiH.

Jugović je rekao da sva javna preduzeća i institucije čiji je osnivač opština Pale imaju jedan cilj – da rade u funkciji građana, odnosno civilnog društva.

„Onoliko koliko civilni sektor bude zadovoljan toliko će i njegove institucije i preduzeća biti uspješna, a time i opštinska uprava“, naglasio je Jugović.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici privrede, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, ambasador Bjelorusije za BiH sa sjedištem u Mađarskoj Vladimir Ulahovič i prvi sekretar Ambasade Pavel Pigal, kao i predstavnici nevladinih organizacija i drugi gosti.

Cilj ovog skupa je jačanje demokratske kulture dijaloga i saradnje institucija vlasti i organizacija civilnog društva u Republici Srpskoj, podsticanje razvoja civilnog društva i dobre uprave u Srpskoj sa željom da preuzmu odgovornost za utvrđivanje potreba i interesa građana i kreiranje javnih politika usmjerenih ka njihovoj realizaciji.

Organizator regionalne konferencije je udruženje Mreža NVO Republike Srpske, uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Olimpijskog centra „Jahorina“.

U pratećem programu konferencije večeras će biti održana promocija knjige doktora Slavka Ždrala „Borba moja za živote drugih – sjećanja 1992-2020“.

Promociji će prisustvovati autor knjige, nakon čega će biti otvorena izložba fotografija povodom 30 godina od osnivanja Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Vauuu! Kakva ekipa, kakav drim tim!!!