Bez kapitalnih projekata zbog nedostatka novca

0

TRNOVO – Opština Trnovo zbog nedostatka novca ne može uraditi značajne kapitalne projekte u ovoj godini, rekao je Srni načelnik opštine Trnovo Nenad Mišović.

Mišović je naglasio da ova godina nije teška samo za Trnovo, nego za sve opštine u Republici Srpskoj.

On je naveo da je u toku realizacija tri manja projekta u Ulici Miladina Rističevića u Trnovu i naselju Širokari gdje nije bilo ulične rasvjete. Počeli su i radovi na sanaciji fiskulturne sale u Osnovnoj školi „Trnovo“, koja je urušena 2012. godine pod velikim snježnim padavinama.

„Opština je isfinansirala projekat sanacije, izabrala izvođača radova koji treba da počne sa čišćenjem da bi naredne godine, ako budu obezbijeđena sredstva, počela rekonstrukcija fiskulturne sale“, rekao je Mišović.

On je naveo da je opština za čišćenje urušene fiskulturne sale obezbijedila oko 20.000 KM, a da je za rekonstrukciju potrebno oko 460.000 KM koje opština nema, zbog čega će sa projektom aplicirati kod potencijalnih investitora.

Mišović je naglasio da je u toku i izrada projekta za saniranje elektro-mreže u selima Turovi i Rajski Do. „Radi se i projektna dokumentacija za dovođenje struje u selo Bjelovac, koje većim dijelom pripada Federaciji BiH, ali su stanovnici većinom povratnici iz Republike Srpske“, istakao je Mišović.

Govoreći o punjenu budžeta u ovoj godini, on je naglasio da su za sedam mjeseci prihodi od PDV-a ostvareni sto odsto, međutim, drugi poreski i neporeski prihodi to ne prate, ali uspijevaju da održe tekuću likvidnost.

„Za sedmi mjesec isplatili smo sve obaveze od plata, grantova i socijalnih pomoći i imamo stabilan budžet“, naglasio je Mišović, dodajući da se maksimalno štedi i vodi računa o potrošnji u bilo kom segmentu.

Kada je riječ o grantovima, on je podsjetio da je 2011. godine opština Trnovo, kao izrazito nerazvijena opština, dobila 200.000 KM od Vlade Republike Srpske, a sada je to samo 33.000 KM, što znatno utiče na budžet opštine i kapitalne investicije.

Mišović je naglasio da će do kraja godine morati da bude urađen rebalans budžeta, koji je planiran u iznosu oko 1.400.000 KM, jer neće moći da budu ostvareni planirani prihodi.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare