Besplatna škola programiranja za osnovce i srednjoškolce

0
Univerzitet Istočno Sarajevo

ISTOČNO SARAJEVO – Besplatna škola programiranja za osnovce i srednjoškolce počeće u subotu, 14. aprila, u Istočnom Sarajevu na Elektrotehničkom fakultetu, a nastavu će izvoditi studenti završnih godina.

Školu programiranja organizuje Elektrotehnički fakultet /ETF/ Univerziteta u Istočnom Sarajevu u saradnji sa Omladinskim savjetom Istočna Ilidža.

Prodekan za nastavu Elektrotehničkog fakulteta Božidar Popović izjavio je Srni da će se nastava održavati subotom, a obuka će trajati do 19. maja.

„Školu će u narednih šest sedmica pohađati 50 polaznika, učenika osnovnih i srednjih škola koji će savladati osnovne vještine u oblastima razvoja aplikacija i upoznati se sa Arduino platformom. Nastavu će izvoditi studenti završnih godina ETF-a, studijski program Računarstvo i informatika“, rekao je Popović.

Svečano otvaranje škole programiranja predviđeno je za 9.30 časova na ETF-u.

Popović je naveo da je fakultet u saradnji sa Gradom Istočno Sarajevo počeo realizaciju projekta s ciljem šire promocije informacionih tehnologija, da bi se pomoglo budućim brucošima prilikom izbora profesije.

„Cilj projekta je promocija nauke i tehnologije kroz upoznavanje učenika sa osnovnim mehatroničkim postulatima, programiranjem i automatizacijom autonomnih mobilnih robotskih uređaja vođenih računarom. Zatim, edukacija i obuka učenika iz oblasti za koje sada u EU i šire nedostaju kadrovi, a ujedno ovo je i priprema učenika za upis na tehničke fakultete“, rekao je Popović.

Projektom je predviđena i dodjela modularnih, autonomnih, programibilnih, pokretnih smart vozila za učenike srednjih škola koje teritorijalno pripadaju gradu Istočno Sarajevo.

„Prezentacija Elektrotehničkog fakulteta i dodjela smart vozila predviđena je za ponedjeljak, 16. aprila, u 11.00 časova u Srednjoškolskom centru `Vasilije Ostroški` Sokolac, zatim u 13.30 časova u Srednjoškolskom centru Pale. U utorak, 17. aprila, prezentacija će biti organizovana u 11.00 časova u Gimnaziji i srednjoj stručnoj školi `Istočna Ilidža`, a u 12.30 časova u Srednjoj školi `28. juni` Istočno Novo Sarajevo“, najavio je Popović.

Popović je dodao da će biti organizovane radionice za učenike srednjih tehničkih škola i gimnazija u narednom periodu, a krajem 2018. godine biće organizovano takmičenje za timove iz srednjih škola, gdje bi trebalo da bude ocijenjena uspješnost i napredak učenika u stečenom znanju.

„Ovo će biti prilika i za podsticaj za učenike – mlade ljude da iskažu kreativnost, kompatibilnost, ali i za razvijanje svijesti o timskom radu“, smatra Popović.

Popović je podsjetio da je krajem 2017. godine realizovana besplatna Škola programiranja za osnovce i srednjoškolce, koju je pohađalo 65 mladih.

On je napomenuo da su u okviru fakulteta organizovane edukacije koje su namijenjene kadrovima koji nemaju posao, a žele da usvoje specifična znanja i vještine koje mogu da primijene u oblasti izgradnje optičkih telekomunikacionih mreža, čija je izgradnja u ekspanziji na prostoru Republike Srpske, BiH i okruženja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments