Besplatna škola programiranja za osnovce i srednjoškolce

0
Besplatna škola programiranja za osnovce i srednjoškolce

ISTOČNO SARAJEVO – Besplatna škola programiranja za osnovce i srednjoškolce, koja je danas počela na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, treba da promoviše informacione tehnologije i pomogne budućim brucošima prilikom izbora profesije, rekao je Srni prodekan za nastavu Elektrotehničkog fakulteta Božidar Popović.

Popović je naglasio da je besplatna škola programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola organizovana u saradnji sa Omladinskim savjetom Istočna Ilidža, a pod pokroviteljstvom opštine Istočna Ilidža i Elektrotehničkog fakulteta.

On je istakao da je Elektrotehnički fakultet u posljednja dva mjeseca pokrenuo kampanju promocije fakulteta radi upisa na ovu visokoškolsku ustanovu.

„Cilj projekta je promocija nauke i tehnologije kroz upoznavanje učenika sa osnovnim mehatroničkim postulatima, programiranjem i automatizacijom autonomnih mobilnih robotskih uređaja vođenih računarom. Zatim, edukacija i obuka učenika iz oblasti za koje sada u EU i šire nedostaju kadrovi, a ujedno ovo je i priprema učenika za upis na tehničke fakultete“, rekao je Popović.

On je najavio da će u ponedjeljak i utorak, 16. i 17. aprila, u srednjim školama na području Istočnog Sarajeva promovisati Elektrotehnički fakultet.

Popović kaže da će tom prilikom školama pokloniti mobilne autonomne robot automobile koji se mogu programirati tako da učenici srednjih škola mogu da steknu znanja koja su specifična i nisu predviđena planovima i programima za srednje obrazovanje.

Prema njegovim riječima, studenti Elektrotehničkog fakulteta će vršiti obuku učenika srednjih škola, a projekat je urađen zajedno sa gradom Istočno Sarajevo.

„Nadam se da će to biti pravi potez da pokažemo i ostalim zajednicama kako se može sa malim sredstvima učiniti nešto dobro za našu djecu“, naglasio je on.

Popović je podsjetio da je prošle sedmice završen i kurs optike koji je bio namijenjen za obuku i dokvalifikaciju nezaposlenog kadra jer su optičke komuinikacije danas trend u svijetu, a razvoj optičkih telekomunikacionih mreža dovodi do bolje pokrivenosti područja i boljih usluga elektronskih telekomunikacija.

Predsjednik Omladinskog savjeta Istočna Ilidža Mateja Elez istakla je da se na kurs besplatnog programiranja prijavilo 55 učenika srednjih i osnovnih škola sa područja grada Istočno Sarajevo.

„Svjesni smo finansijske i materijalne situacije naših građana i zbog toga želimo da održimo što više besplatnih obuka i edukacija mladih ljudi, jer na njima svijet ostaje“, rekla je Elez i dodala da se nada da će u narednom periodu održati još besplatnih obuka.

Ona je naglasila da će kurs do 19. maja održavati studenti četvrte godine Elektrotehničkog fakulteta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments