Besplatna provjera plućne funkcije

0

FOČA – LJekari Pneumoftiziološke službe Univerzitetske bolnice Foča organizovali su danas za građane Foče besplatnu spirometriju, odnosno provjeru plućne funkcije.

Spirometriju su od 11.00 do 15.00 časova mogli da urade svi građani, ali i oboljeli od astme i hronične opstruktivne plućne bolesti.

Specijalista pneumoftiziologije Univerzitetske bolnice u Foči Dobrinka Ćosović kaže da je spirometriju uradilo stotinjak Fočaka, te da je zadovoljana odzivom.

„Građane smo upoznali o faktorima koji mogu da naruše zdravu plućnu funkciju, među kojima su duvan, hemikalije, zagušljiv prostor, vlaga i magla“, navela je Ćosovićeva.

Ona je dodala da je u posljednje vrijeme povećan broj slučajeva narušene plućne funkcije kod djece, a kao prvi razlog navode se genetski faktori.

Stanovnici Foče koji su se odazvali na javnu spirometriju kažu da su na pregled došli iz radoznalosti, a oni sa dijagnostifikovanim smetnjama da izvrše kontrolu.

Jovana Matović, koja ima bronhitis od šeste godine, došla je na kontrolu plućne funkcije. „Kada je vlaga ne mogu da dišem, koristim pumpice, ali danas mi je nalaz dobar“, navela je Matovićeva.

LJekari savjetuju da spirometrijska mjerenja treba raditi jednom godišnje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare