Besjeda o Svetom Savi i koncert etno grupe „Trag“

0

VIŠEGRAD – U Andrićgradu je večeras u okviru svetosavskih svečanosti jerej Sredoje Andrić besjedio „Slovo o Savi“, te je održan koncert etno grupe „Trag“.
Sveštenik Andrić je poručio da danas svetosavlje treba čuvati posebno u školama.

„Čuvati i braniti put Svetog Save znači stražariti i patrolirati njegovim stazama naoružan Hristom, čuvati svoj život, ali i život braće od najvećeg neprijatelja ljudskog, od grijeha, laži, mržnje, zlobe, zavisti i ponajviše bratske nesloge koja traje i ne prestaje. Naša djeca, naši nastavnici, učitelji i roditelji treba da znaju da u svetosavlju i pravoslavlju i vjeri Hristovoj ne leži naša slabost, nego naša snaga, da biti vjernik, krstiti se, dolaziti u Crkvu i pričešćivati nije sramota, kako nam svjetski trendovi omladini nameću, nego ponos i radost“, rekao je Andrić.

On je istakao da je duhovni i nacionalni život kroz istoriju nezamislivo sagledavati odvojeno.

„Onda kad smo moralno i duhovno padali, padali smo i nacionalno i državnički. Onda kada smo duhovno jačali – jačali smo i državnički. Sveti Sava je živi svjedok takvih vremena. On je svakom Srbinu, ali i hrišćaninu istinski i najsvijetliji primjer kako se voli – najprije Hristos, pa Crkva i država i kako se istinski izgara i nesebično žrtvuje i za Hrista i za Crkvu i za državu“, zaključio je Andrić.

Rukovodilac grupe „Trag“ Valentina Milekić rekla je da je ovo prvi nastup grupe u Andrićgradu. „Večeras smo se predstavili novim programom, pod nazivom `Etno bal`. Mi pokušavamo da oživimo tradiciju svetosavskih balova koji su još od 19. vijeka naše kulturno nasljeđe“, navela je Milekićeva.

Ona je rekla da grupa postoji 13 godina, te da je to vokalno-instrumentalni sastav, koji njeguje tradicionalnu muziku Balkana.

„Na našem reportoaru su pjesme iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske i Republike Srpske. Pokušavamo da tradicionalne ritmove osavremenimo“, kaže Milekićeva.

Ona je dodala da su imali nastupe u Rusiji, Holandiji, NJemačkoj, Austriji, Makedoniji, te u drugim zemljama Evrope.

Koncert je održan u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Višegrad, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstva civilnih poslova BiH, te Andrićgrada.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare