Banetu Biljiću specijalna nagrada za fotografiju na “Viva film festivalu”

0

SOKOLAC – Učenik sokolačkog Srednjoškolskog centra “Vasilije Ostroški” Bane Biljić dobio je specijalnu nagradu za fotografiju na 4. “Viva film festivalu” održanom u Sarajevu, a film “Tragom zavičaja” na kome je radio sa drugovima iz škole bio je zapažen.

Direktor Srednjoškolskog centra Miroslav Maksimović istakao je da su učenici ove škole učestvovali u projektu “Od ideje do realizacije” i uz pomoć režisera “Viva škola filma” u maju snimili kratkometražni dokumentarni film “Tragom zavičaja”.

Prema njegovim riječima, desetominutni film je četvrtog dana festivala dobio veoma pozitivne ocjene u kategoriji turizam, na ovom internacionalnom omladinskom festivalu dokumentarnog i kratkog igranog filma.

“Biljićeva specijalna nagrada za fotografiju predstavlja posebnu čast za Srednjoškolski centar jer se film našao u veoma jakoj konkurenciji sa školama iz velikih gradova, gdje mladi imaju daleko veće mogućnosti da se rano upoznaju o savremenim tehnologijama i filmskoj umjetnosti”, rekao je Maksimović Srni.

On je dodao da je ovo zapaženo učešće na “Viva film festivalu” učenika sa Sokoca pokazalo da ima talentovanih mladih u svim sredinama i da ih samo treba na vrijeme otkriti i dati im podršku za rad.

Biljić, koji je na filmu radio kao kamerman i direktor fotografije, kaže da mu nagrada znači mnogo jer sebe u budućnosti vidi na polju savremenih tehnologija u radu sa foto-objektivom i kamerom.

On je naveo da je na snimanju filma, kroz teorijske i praktične radionice, učestovalo 15 učenika uz pomoć režisera NJegoša Pavlovića i predstavnika “Viva filma”, koji su pratili njihov rad.

Producent fima “Tragom zavičaja” je sokolački Srednjoškolski centar, a kordinarod projekta za ovu ustanovi je profesor Suzana Pržulj.

Četvrti internacionalni omladinski festival dokumentarnog i kratkog igranog filma “Viva film festival” održan je u Sarajevu od 12. do 19. septembra.

Na festvalu je prikazano 119 filmova iz 85 zemalja u kategorijama religija, turizam i ekologija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments