Babić: Rektor Novaković zloupotrijebio službeni položaj

0

Dekan Filozofskog fakulteta na Palama Milanka Babić izjavila je da je rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković “zloupotrijebio službeni položaj time što je privatno, bez dnevnog reda i zvaničnih poziva, sa selektivno izabranim dekanima održao sjednicu Proširenog rektorskog kolegijuma”.


“Rektor Novaković je time dekane koji nisu pozvani faktički proglasio nepodobnim, a fakultete koje oni predstavljaju marginalnim u strukturi Univerziteta”, ocijenila je Babićeva.

Ona je naglasila da je veoma iznenađena informacijom objavljenom na sajtu Univerziteta u Istočnom Sarajevu da je 17. oktobra u Bijeljini održana sjednica Proširenog rektorskog kolegijuma Univerziteta, te da je izražena “nepodijeljena podrška rektoru i njegovom timu”, a u vezi sa pisanjem štampe o realizaciji takozvanog austrijskog kredita.

“Nisam samo iznenađena, nego sam i povrijeđena činjenicom što sam kao dekan Filozofskog fakulteta Pale, najvećeg fakulteta na Univerzitetu, prema broju studenata i zaposlenih, bila spriječena da učestvujem ravnopravno sa drugim kolegama u odlučivanju o ‘nepodijeljenoj podršci’, na šta kao član Proširenog kolegijuma imam legitimno pravo”, istakla je Babićeva.

Babićeva je u saopštenju proslijeđenom Srni navela da je posebno iznenađena rektorovim postupkom budući da joj je na proslavi 20. godišnjice Medicinskog fakulteta u Foči, 15. oktobra, rekao da to “nije sjednica Proširenog kolegijuma, nego sastanak grupacija fakulteta na kome će biti rješavani neki problemi u radu tih fakulteta”.

“Ovim postupkom, spriječivši me da učestvujem u radu Proširenog kolegijuma Univerziteta, rektor me je ponizio i kao profesora i kao jednu od dvije žene na rukovodećim mjestima sedamnaest fakulteta koji pripadaju Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, odnosno kao dekana koji uspješno rukovodi najsloženijim i najvećim fakultetom na Univerzitetu”, istakla je Babićeva.

Ona je izrazila bojazan da je i rektor ovim činom stao na stranu svojih, kako je rekla, arogantnih saradnika. “Izražavam bojazan, ali ne i strah, pošto je ovo saopštenje samo vid upozorenja da neću pognute glave podnositi perfidne pritiske kojima sam izložena, a što nadam se neću morati, uz iznošenje niza drugih negativnosti, šire obrazlagati”, istakla je Babićeva.

Na sajtu Univerziteta u Istočnom Sarajevu objavljeno je saopštenje sa sjednice Proširenog rektorskog kolegijuma Univerziteta održane 17. oktobra u Bijeljini, u kojem se navodi da je pružena “nepodijeljena podrška rektoru Mitru Novakoviću i njegovom timu”.

U saopštenju se navodi da je “sjednici, osim rukovodstva, prisustvovala i većina dekana fakulteta i akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu” i naglašava da će “Univerzitet odlučno odgovoriti na sve pokušaje njegovog razbijanja, diskreditacije i blaćenja”.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments