Ažurirana studija razvoja daljinskog grijanja

0

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je danas da je ažurirana studija razvoja daljinskog grijanja za period 2020-2030. godine, što je korak dalje ka izmještanju Toplane, izgradnji toplovoda i definitivnom rješavanju pitanja daljinskog grijanja u ovoj lokalnoj zajednici.

Jugović je zahvalio konzorcijumu izvođača radova koji je uložio maksimalan napor da dođe do rješenja, navodeći da su dobili smjernice, nakon čega će uslijediti revizija projekta Toplane da bi u toku zime, najkasnije do proljeća imali taj dokument i da bi počela izgradnja.

„Detektovali smo lokaciju i sve što je bilo potrebno. Niz stručnjaka učestvovao je u ovoj priči da bi se dobilo najkvalitetnije rješenje. Ostalo je da dođemo do finansijskih sredstava i završimo jedan do najznačajnijih projekata u posljednjih 20 godina na Palama, jer moramo izmjestiti sadašnju toplanu, koja u centru Palama predstavlja problem“, rekao je Jugović novinarima nakon sastanka sa predstavnicima konzorcijuma izvođača radova i paljanskog preduzeća „Gradske toplane“.

On je naglasio da su dobili studiju koja tretira pitanje grijanja za period od deset godina i predvidjela je moguća širenja, kapacitete, a što je najbitnije uzela je u obzir i trenutno stanje energenata na tržištu.

„Konzorcijum koji izvodi radove u drugoj fazi toplovoda imao je obavezu da izvrši reviziju dosadašnjih studija koje analiziraju stanje daljinskog grijanja na Palama i tu smo studiju danas zvanično dobili. Imali smo do sada sve radne verzije“, naveo je Jugović.

Prema njegovim riječima, na tržištu je opšti kolaps po pitanju gasa, lakih goriva, sječke, pa je lokalna zajednica sve to uzela u obzir i uvidjela da je u ovoj situaciji najbliži energent bio-masa, odnosno drvna sječka.

„Držimo se toga uz alternativne vidove drugih grijanja“, dodao je Jugović.

LJubiša Tanić, predstavnik konzorcijuma izvođača radova paljanskog „Grijanjainvesta“ i banjalučke „Termotehnike“, rekao je da nastavljaju sa revizijom projekta toplane u skladu sa podacima iz studije i izrazio nadu da će do početka jeseni imati projekat, ali i uslove za sljedeću fazu – pripremu projektovanja i izgradnje kompletnog sistema daljinskog grijanja.

On je naveo da su na lokaciji buduće Toplane izvršena geološka ispitivanja tla i do kraja ove sedmice očekuju se rezulati o kvalitetu zemljišta, a prvi preliminarni rezultati su ohrabrujući.

„Nakon sklanjanja nasipa uz korito Miljacke, tlo je kvalitetno i moći će bezbjedno i kvalitetno biti izvršeno temeljenje budućeg objekta, koji će biti na ponos i zadovoljstvo, ne samo opštine Pale, nego i grada Istočno Sarajevo i Republike Srpske“, ocijenio je Tanić.

On je zahvalio ljudima zaposlenim u urbanizmu i prostornom uređenju opštine Pale i osoblju „Gradske toplane“ jer su svi zajedno oko šest mjeseci radili na izradi studije.

„Dobili smo zadatak od načelnika opštine Jugovića da popišemo sve objekte koji se nalaze na sadašnjoj toplani, ali i one na grijnom području buduće toplane. To je bio zahtjevan posao, s obzirom na to da smo se usaglašavali sa mnogim regulacionim planovima čija je izrada završena ili je u toku. Na zadovoljstvo svih učesnika dobili smo kvalitetan dokument i pokazali da možemo svakom problemu, iako je ovaj izazovan, pristupiti na sistematski način“, istakao je Tanić.

Tanić dodaje da zahvalnost duguju i profesoru Branislavu Živkoviću iz Beograda koji je kao rukovodilac studije dao poseban ton i usmjeravao ih, pa su u studiji obrađene i mogućnosti za primjenu trenutno dostupnih energenata.

Vršilac dužnosti direktora „Gradske toplane“ Pale Boris Gojković zahvalio je konzorcijumu izvođača radova i pohvalio njihov rad, navodeći da je ovo veliki korak ka ostvarenju zacrtanog cilja – izgradnji nove toplane, novih postrojenja sa svim tehničkim i drugim parametrima.

Gojković je istakao da je ovo značajan korak i za razvoj lokalne zajednice kao sređene urbane sredine i značajnog turističkog centra jer će imati moderan sistem daljinskog grijanja.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare