Austrijski ambasador posjetio Pale

0

Ambasador Austrije u BiH Donatus Kek rekao je danas na Palama da je EU projekat uzajamnog prijateljstva i da je njen moto bogatstvo različitosti, što znači da niko ulaskom u Uniju ne treba da se odrekne svojih obilježja. Obraćajući se učenicima srednje škole i studentima Univerziteta u Istočnom Sarajevu na javnoj tribini „Mladi u procesu EU integracija – prednosti i mogućnosti usavršavanja“, Kek je naglasio da EU nudi mladim ljudima različite programe i pogodnosti, od slobodnog putovanja do programa razmjene studenata i posjeta drugim univerzitetima u Evropi. „Mladima je potrebno obezbijediti kvalitetno i dobro obrazovanje, jer što ste obrazovaniji bolje su vam šanse na tržištu rada“, naglasio je Kek i pozvao mlade da obavezno uče i strane jezike. On je izrazio nadu da će BiH do 1. jula biti ukinute vize i da će tada mladi moći slobodno da putuju i da uživaju u slobodi kretanja. Kek je napomenuo da je potrebno uskladiti pravne odredbe sa standardima EU da bi se u potpunosti mogla realizovati sloboda kretanja lica i robe.

Sekretar Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo naglasio je da Evropski pokret djeluje kao most između BiH i evropskih zemalja.

„Na najbolji način pokušavamo predstaviti kapacitete i mogućnosti gradova BiH našim evropskim partnerima, a isto tako i Evropljane u najboljem svjetlu predstaviti našim lokalnim zajednicama“, rekao je Praštalo.

On je dodao da će ove aktivnosti biti nastavljene i ubuduće kako bi se pomoglo razvoju naprednih lokalnih zajednica širom BiH.

„Namjera nam je da i Pale i ostali gradovi na najbolji način budu predstavljeni i da pomognemo njihovom bržem razvoju“, rekao je Praštalo.

Današnju javnu tribinu organizovao je Evropski pokret u BiH, u saradnji sa opštinom Pale i Omladinskim savjetom grada Istočno Sarajevo i Univerzitetom Istočno Sarajevo.

(frontal.rs)

Moguće investicije u oblasti turizma

Austrija može ponuditi opštini Pale puno iskustva iz turizma, a u toj oblasti moguće su i investicije, najavio je danas austrijski ambasador Donatus Kek nakon sastanka sa načelnikom paljanske opštine Slobodanom Savićem.

Kek je istakao da će listu projekata, koje mu je danas uručio Savić, proslijediti preduzećima i o tome obavijestiti predstavnike Kancelarije Austrijske razvojne pomoći u BiH, koji su u mogućnosti da pruže podršku u oblasti obrazovanja mladih za područje turizma, a imaju i projekte za zapošljavanje mladih i prevazilaženja nezaposlenosti.

“Austrija podržava ideju i opredjeljenje Pala da budu otvoren grad, eko-grad, grad mladosti što potvrđuje i činjenica da ovdje studira 6 000 studenata”, rekao je Kek i dodao da je ovo prvi sastanak sa rukovodstvom Pala i da je danas upoznat sa zanimljivim projektima, kao što je organizacija Olimpijada za mlade 2015. godine , koju ovaj grad planira zajedno sa Sarajevom.

Načelnik opštine Savić rekao je da je austrijskog ambasadora danas upoznao sa dosadašnjim radom opštine, kao i planovima i projektima za naredni period.

On je naglasio da su razgovarali i o mogućnostima saradnje Pala sa nekim sličnim gradom u Austriji, kao i o mogućnostima ulaganja u ovu opštinu.

“Pale su otvoren grad i želimo da iskoristimo iskustva Austrije, posebno kada je u pitanju zimski turizam”, rekao je Savić i pozvao ambasadora Keka da 11. decembra na Jahorini prisustvuje otvaranju zimske sezone.

Današnjem sastanku prisustvopvali su predsjednik Skupštine opštine Pale Miroslav Brčkalo i sekretar Evropskog pokreta BiH Predrag Praštalo.

(capital.ba)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare