Atraktivni studijski programi na Katedri za novinarstvo i politikologiju Filozofskog fakulteta

0

Katedra za novinarstvo i politikologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu omogućava svim zainteresovanim maturantima studiranje na dva atraktivna studijska programa – Novinarstvo i odnosi s javnošću, odnosno Politikologija i međunarodni odnosi, rekao je Srni rukovodilac ove katedre Vuk Vučetić.

On je izrazio nadu da će ova dva studijska programa, koja su počela sa radom u prošloj akademskoj godini, privući veliki broj mladih koji su zainteresovani za oblasti novinarstva, političkih nauka, komunikologije, međunarodnih odnosa i odnosa sa javnošću.

Vučetić je napomenuo da oba programa traju četiri godine.

On je pojasnio da, nakon završetka osnovnih studija, studenti studijskog programa za novinarstvo i odnose s javnošću stiču zvanje diplomiranog novinara i komunikologa za odnose sa javnošću, odnosno diplomiranog politikologa ukoliko se odluče za studijski program politikologija i međunarodni odnosi.

Vučetić je ocijenio da je studijski program Novinarstvo i odnosi s javnošću zanimljiv i originalan jer na kraju studiranja studenti stiču objedinjenu diplomu novinara i komunikologa za odnose s javnošću, što nijedan drugi javni fakultet u BiH ne nudi.

Prema njegovim riječima, odnosi s javnošću postaju sve atraktivnija oblast interesovanja mladih, što je uzeto u obzir kada je prošle godine kreiran ovaj studijski program.

„Veliki broj vladinih i nevladinih organizacija, kompanija i političkih partija prepoznaje značaj što boljeg predstavljanja u javnosti i kreiranja prepoznatljivog imidža, što je posebno važno u eri onlajn medija i društvenih mreža, zbog čega je i potreba za stručnim mladim kadrovima iz ovih oblasti sve veća“, naglašava Vučetić.

Govoreći o Studijskom programu za politikologiju i međunarodne odnose, Vučetić je naveo da taj program postoji od 2015. godine, te da iz godine u godinu veliki broj mladih upisuje ovaj studijski program.

On je objasnio da ovaj program studentima nudi znanja iz oblasti političke teorije, nacionalne političke istorije, međunarodnih odnosa, komparativne politike i slično.

Vučetić je najavio da je, osim saradnje sa medijskim kućama koje je Katedra za novinarstvo i politikologiju ostvarila u prethodnom periodu, u planu i konkretnija saradnja sa ambasadama.

„Radiće se i na saradnji sa agencijama za odnose s javnošću kako bi se studentima omogućilo sticanje neophodnih praktičnih znanja i iz oblasti odnosa s javnošću, međunarodnog komuniciranja, diplomatije, te političkog komuniciranja“, rekao je Vučetić.

On je naveo da se prijemni ispit za Studijski program novinarstvo i odnosi s javnošću sastoji od testa opšte informisanosti i pismene vježbe iz srpskog jezika, dok će se za studijski program Politikologija i međunarodni odnosi prijemni sastojati iz testa opšte informisanosti, odnosno provjere znanja iz istorije /udžbenici Istorije za treći i četvrti razred gimnazije/.

Prijava kandidata za prvi upisni rok traje do 25. juna, a polaganje kvalifikacionog ispita biće održano 28. juna u 9.00 časova.

Vučetić je napomenuo da je od prošle godine Vlada Republike Srpske omogućila besplatno studiranje svim studentima koji prvi put upisuju prvi ili drugi ciklus studija na oba javna univerziteta u Republici Srpskoj, što je jedinstvena prilika koju treba iskoristiti.

(www.palelive.com / Srna)

 

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare