Aramanda: Tokom pandemije još 2.000 članova

0

Planinarski savez Republike Srpske dobio 2.000 novih članova tokom pandemije virusa korona, izjavio je predsjednik ovog saveza LJubiša Aramanda.

Aramanda je naglasio da omasovljavanje Saveza i ovoga pokreta, znači zdrav život, boravak u prirodi, te napomenuo da se mnogo članova bavi ljekovitim biljem i gljivarenjem, čega na Romaniji i Jahorini ima u izobilju.

„Osim rada organa Saveza, prioritet su nam školovanje članova. Ove godine planirali smo obuke za spasioce, alpiniste, vodiče, obuke iz orijentacije i topografije“, izjavio je Aramanda novinarima prije održavanja sjednice Skupštine Planinarskog saveza na Palama.

On je naveo da će obuka alpinista biti na Romaniji, kao i na Crvenim stijenama, a na Sokocu će održati planinarsku orijentaciju.

Aramanda je rekao da će na današnjoj sjednici Skupštine Saveza usvojiti plan rada za ovu godinu, finansijski plan, a da su sinoć na sjednici Upravnog odbora Planinarskog saveza Srpske donijeli odluku da ove godine poboljšaju rad Gorske službe spasavanja, jer je to humana služba koja u svakom trenutku pomaže.

On ističe da imaju u planu mnoge aktivnosti kao što je Vidovdanski uspon na Maglić, Đurđevdanski uranak, Dani planinara, Dani ljekobilja.

Predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore Dragan Bulatović, koji sa kolegama iz Srbije u svojstvu gosta prisustvuje današnjoj sjednici Saveza na Palama, izjavio je da crnogorski savez posebnu pažnju posvećuje saradnji sa regionalnim i evropskim planinarskim organizacija i asocijacijama jer smatraju da je razmjena iskustava veoma važna.

„Pet godina imamo saradnju sa planinarskim savezom Republike Srpske, koja je iz godine u godinu sve sadržajnija. Primjećujemo veliki napredak koji ostvaruju planinari u Srpskoj kada je pitanju razvoj i unapređenje planinarske infrastrukture, planinarskih staza, domova, školovanje, edukacija članstva, obuka planinarskih vodiča“, rekao je Bulatović.

Bulatović poručuje da su česti gosti na planinama u Srpskoj i da pokušavaju da razviju i neke zajedničke projekte kako bi se izborili za bolji položaj i status u sistemu sporta.

„Uloga planinarstva je šira i značajnija nego kod ostalih sportova. Nema razvoja planinarskog turizma bez jakih planinarskih organizacija, bez jakih društava, bez planinarske infrastrukture, vodiča jer planinari posjeduju određene vještine i znanja koje imaju svoju primjenu u sistemu zaštite i spasavanja“, istakao je Bulatović.

Zoran Kontić, načelnik službe vodiča i član Upravnog odbora Planinarskog saveza Srbije rekao je da savezi Srbije, Srpske i Crne Gore često sarađuju i da je to na opštu korist ne samo planinara, nego i turističkih radnika te da ovakvi skupovi doprinose da se korist uveća.

On je napomenuo da je Savez Srbije imao stručno usavršavanje o temi „Planinarstvo 21. vijeka između sporta i pokreta“, gdje su pokušali da osvijetle budućnost ovoga čime se bave.

Kontić kaže da će iskoristiti priliku i pozvati sva tri saveza da ubuduće slične stvari organizuju zajedno, jer se mnogo toga u životu mijenja i sasvim su drugačije prilike u planinarstvu od onih na koje su decenijama unazad navikli.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare