Apel institucijama da se proširi put ka Šćepan Polju

0
Arhivska fotografija

FOČA – Skupština opštine Foča uputila je sa današnje posebne sjednice apel nadležnim republičkim institucijama da što prije put Brod na Drini-Šćepan Polje cijelom dužinom bude proširene na pet metara i asfaltiran uz izradu odbojnih ograda, te da se ubrzaju aktivnosti kako bi počela izgradnja nove trase te i dionice Brod na Drini-Tjentište.

Dionica puta od Foče do Šćepan Polja, koja je dio magistrale Sarajevo-Podgorica, decenijama je u veoma lošem stanju, a prošle zime klizišta su dodatno ugrozila bezbjednost učesnika saobraćaja.

Uskim i krivudavim kolovozom, koji na mnogo mjesta nema asfaltnu podlogu, putnička vozila do Šćepan Polja saobraćaju uz veliki rizik, dok je za teretna vozila saobraćaj zabranjen, što je, između ostalog, bio jedan od razloga da se o ovoj problematici raspravlja na posebnoj sjednici lokalnog parlamenta.

Skupština opštine je jednoglasno usvojenim zaključkom konstatovala da su magistralni i regionalni putevi na području ove opštine u izrazito lošem stanju i da su stanovnici ove opštine veoma nezadovoljni, kako u pogledu izgrađenosti, tako i održavanjem magistralnih i regionalnih puteva, koji nisu bezbjedni za saobraćaj i predstavljaju prepreku ekonomskom razvoju Foče i regije.

Apelovano je i da se u narednom periodu pokrenu aktivnosti za rekonstrukciju magistralnog puta Foča-Godijeno, koji dalje vodi prema Čajniču i jedina je veza Hercegovine sa ostatkom Srpske koja prolazi kroz njenu teritoriju, kao i regionalnog puta prema Čelebićima, odnosno prema Pljevljima u Crnoj Gori.

„Skupština opštine Foča apeluje na Savjet ministara da u skladu sa ovlaštenjima i mogućnostima ubrza aktivnosti na realizaciji izgradnje puta Sarajevo-Dobro Polje-Brod na Drini-Šćepan Polje“, navedeno je, između ostalog, u zaključku.

Odbornici su ovim zaključkom uputili zahtjev nadležnim republičkim organima da znatno bolje održavaju magistralne i regionalne pravce na području Foče.

Od Javnog preduzeća „Putevi Srpske“ zahtijeva se da obaveže nadzorne organe da prije početka i nakon završetka zimske sezone podnesu Skupštini opštine Foča informaciju o sprovedenim mjerama i aktivnostima, kao i da podnesu informaciju o aktivnostima o svim navedenim putnim pravcima.

Usvajanjem ovog zaključka završena je prva posebna sjednica Skupštine opštine Foča na kojoj je, osim o putevima, raspravljano i o gradnji malih hidroelektrana na području opštine.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare